Venitul romanilor a crescut, in ultimii 20 de ani, de la o patrime din venitul mediu european, la aproape jumatate din venitul mediu european pe masura ce si pietele s-au deschis iar institutiile s-au reformat, a declarat, joi, presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, la finalul intalnirii cu primul-ministru, Victor Ponta, de la Palatul Victoria, transmite Agerpres.

"Este adevarat ca noi oferim consiliere mai multor tari, mai multor guverne dar ceea ce este important este si experienta pe care o acumulam facand acest lucru. Trebuie subliniat progresul politic si economic al Romaniei din ultimii 20 de ani. A fost un progres impresionant si Romania merita sa i se acorde atentia binemeritata pentru progresele facute. De asemenea, Romania a facut progrese enorme pentru cresterea economie sale, iar vestea buna este ca venitul romanilor a crescut de la o patrime din venitul mediu european la aproape jumatate din venitul mediu european pe masura ce si pietele s-au deschis si institutiile s-au reformat. Vestea si mai buna este ca venitul populatiei cea mai saraca a crescut la un ritm mult mai rapid decat am vazut in alte tari din lume unde colaboram, de asemenea", a spus Jim Yong Kim.

Potrivit acestuia, luna trecuta la Washington a avut loc o reuniune a Consiliului de Administratie a Bancii Mondiale iar unul dintre obiectivele foarte importante stabilite cu acest prilej este eradicarea saraciei globale pana in 2030.

"Unul dintre acestea este sa punem capat saraciei globale pana in 2030, iar cel de-al doilea este sa impartasim prosperitatea la nivel mondial. Romania s-a dovedit a fi un exemplu in acest domeniu. Impreuna cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International ne bucura ca am putut ajuta la progresul Romaniei, la stabilizarea macroeconomica a Romaniei prin intermediul asistentei noastre financiare si tehnice. In Romania deficitul bugetar a scazut de la 7,3% in 2009 la 2,5% in 2012 si, de asemenea, datoria publica ca procent in PIB este de 35% trebuie sa comparam aceasta datorie cu media europeana care este de 83%. In ultimii ani cresterea din Romania a fost pozitiva, iar inflatia incepe sa se apropie de tinta Bancii Centrale. Romania a facut progrese pentru stabilizarea economiei", a explicat presedintele BM.

Jim Yong Kim: Romania trebuie sa mentina piata muncii flexibila, pentru trecerea la locuri de munca cu productivitate mare

Romania trebuie sa continue sa aiba piete flexibile ale muncii, care vor facilita trecerea de la locuri de munca cu productivitate scazuta la unele cu productivitate mare si vor duce la cresterea calificarii fortei de munca, a mai declarat presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, la finalul intalnirii cu primul-ministru Victor Ponta.

"Guvernul, in prezent, se concentreaza pe elaborarea unei noi agende de crestere. In concret, aceasta va insemna construirea unei economii mai competitive, in crestere mai rapida si mai incluziva, o economie care imparte prosperitatea sa tuturor oamenilor din Romania. Noi credem ca realizarea acestei viziuni va necesita reforme structurale mai profunde, in multe sectoare ale economiei si administratiei publice. Mai credem, de asemenea, ca Guvernul va trebui sa ramana pe traseul adoptat in directia consolidarii fiscale, ceea ce va necesita o hotarare ferma de a construi pe baza castigurilor obtinute pana acum. Pentru a se asigura ca aceasta crestere continua sa fie in beneficiul celor saraci, noi consideram ca Romania trebuie sa continue sa aiba piete flexibile ale muncii, care vor facilita trecerea de la locuri de munca cu productivitate scazuta la unele cu productivitate mare si vor duce la cresterea calificarii fortei de munca", a explicat Jim Yong Kim.

Potrivit acestuia, instituirea unui mediu de afaceri mai simplu va permite intreprinzatorilor sa creeze locuri de munca si sa aduca valoare adaugata in economie. Va continua insa sa fie necesara o protectie sociala corespunzatoare pentru cei mai vulnerabili.

"Nivelul de saracie reprezinta o preocupare constanta a primului-ministru al Romaniei si, de asemenea, acest lucru este cunoscut de toti cetatenii romani. Maine ne vom intalni cu niste reprezentanti ai etniei rome. Situatia acestei etnii ne intereseaza", a precizat presedintele Bancii Mondiale.

De asemenea, acesta a subliniat ca, in pofida progreselor inregistrate de Guvern, Romania ramane tara cu cele mai inalte cote ale saraciei din Uniunea Europeana.

"Peste 30% din populatie traieste cu mai putin de 5 dolari pe zi. As dori sa atrag atentia asupra persoanelor care traiesc cu un venit atat de mic, inclusiv populatia roma de aici din Romania si din alte parti ale Europei. Consider ca este un imperativ moral pentru toate guvernele sa instituie sisteme de asigurari sociale pentru cei mai saraci si sa investeasca in invatamant si sanatate pentru cei care sunt cel mai nevoiasi. Exista un argument umanitar pentru a face acest lucru, dar exista si unul economic. Daca cei mai nevoiasi pot fi scosi din saracie, acesta reprezinta un succes pentru noi toti - mai multa forta de munca, atragerea pe cale de consecinta a investitiilor, ceea ce duce la crearea de locuri de munca. Iar, daca Romania continua sa ii educe pe mai saraci, sa le dea calificari profesionale si servicii de sanatate de calitate, ea va fi un adevarat model pentru intreaga lume", a mai spus oficialul BM.

Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, face o vizita in Romania, pe 9 si 10 mai, prima dupa preluarea functiei in iulie 2012.