Programul de asistenta financiara pentru Grecia, lansat in urma cu trei ani, este un "esec", iar creditorii vor fi nevoiti sa recunoasca, intr-o zi, ca tara nu isi va putea rambursa datoria, afirma un raport al economistilor de la Institutul Bruegel, citat de AFP.

"In Grecia, programul a fost un esec", spun acesti economisti, care il explica prin trei factori: conditii de plecare deosebit de defavorabile, un sistem administrativ si politic mult mai slab decat in alte doua tari care au beneficiat de aceasta asistenta, Irlanda si Portugalia, precum si faptul ca Grecia este prima tara care a avut nevoie de asistenta financiara intr-o zona euro "absolut nepregatita".

Pentru Bruegel, unul dintre centrele de analiza europene cele mai influente, problema datoriei Greciei, partial restructurata la finele lui 2011-inceputul lui 2012, ar fi trebuit atacata mult mai repede.

"Intarzierea a condus la inlocuirea creditorilor privati cu creditori publici si a adus pierderile pe umerii contribuabililor. Acest lucru va fi probabil un punct major de discordie cand creditorii europeni vor trebui sa recunoasca faptul ca Grecia este incapabila sa-si plateasca datoria", scriu cei trei economisti, Jean Pisani-Ferry, Andre Sapir si Guntram Wolff.

Tabloul este mai putin sumbru pentru Irlanda si Portugalia. Pentru prima tara, care ar urma sa revina pe piete in acest an, Bruegel vorbeste de un "succes" in ciuda "riscurilor". Programul este "potential un succes" pentru Portugalia, chiar daca economia ramane "structural slaba si fragila in fata socurilor".

Un alt esec al programelor este nivelul somajului, mult peste asteptari si care ameninta sustenabilitatea eforturilor bugetare.

Bruegel reaminteste de asemenea si dezacordurile din cadrul troicii finantatorilor, in special intre UE si FMI, care cere o contributie din partea creditorilor privati, in special pentru Grecia, in fata europenilor, care se tem de o contagiune a crizei.

Economistii sugereaza ca FMI va deveni pe viitor mai putin implicata in zona euro.