Liderii celor 27 de tari din Uniunea Europeana doresc sa ajunga la un acord asupra schimbului automat de informatii fiscale pentru persoanele fizice pana la sfarsitul acestui an, a anuntat presedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, la capatul unui summit care a avut pe agenda de zi acest subiect.

Exista "un consens privind revizuirea directivei economisire", care ar urma sa extinda schimbul automat de informatii. "Consiliul cere adoptarea sa inainte de finalul anului", a declarat Van Rompuy, citat de AFP.

Luxemburg si Austria blocheaza din 2008 adoptarea acestei directive revizuite. Cele doua tari s-au declarat gata sa se ralieze propunerii cu conditia sa fie tratate pe picior de egalitate cu alte tari precum Elvetia.

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a declarat miercuri ca pentru tara sa este important sa se deschida negocieri cu alte tari precum Liechtenstein, Monaco, Andora si San Marino.

Or poarta este acum deschisa, in conditiile in care "negocierile vor incepe imediat ce este posibil pentru a face in asa fel incat aceste tari sa continue sa aplice masuri echivalente cu cele aplicate in UE", potrivit concluziilor summitului.

Comisia Europeana va face propuneri in iunie pentru extinderea campului schimbului de informatii la alte venituri ale persoanelor fizice.

Premierul Victor Ponta a declarat, citat de Agerpres, ca Romania este perfect pregatita si dornica de a colabora in schimbul de informatii si in toate masurile de interconectare pentru combaterea evaziunii fiscale si a spalarii de bani.

"La politica fiscala si combaterea evaziunii fiscale, Romania a sustinut opinia exprimata de Consiliu si, de fapt, si de Comisia Europeana privind acordurile de schimb de informatii intre toate tarile membre si intre tarile UE si alte tari, negocierea unor acorduri cu tari din Europa, fie ca vorbim de Andorra, de Monaco, de Elvetia, care au o legislatie speciala. Evident, Romania este perfect pregatita si dornica de a colabora in schimbul de informatii si in toate masurile de interconectare pentru combaterea evaziunii fiscale si a spalarii de bani", a spus primul-ministru, care a reprezentat Romania la acest summit.