Comisia Europeana vrea sa oblige marile grupuri care exercita activitati in Uniunea Europeana sa faca publice impozitele pe care le platesc in fiecare tara, scrie AFP.

Aceasta "obligatie la transparenta" a fost anuntata de comisarul european Michel Barnier dupa summitul de miercuri consacrat luptei impotriva evaziunii fiscale.

Intr-un discurs sustinut joi la Amsterdam si a carui copie a fost distribuita presei, Barnier a reamintit ca in cadrul unei directive europene privind fondurile proprii ale bancilor (denumita "CRD IV"), institutiile bancare europene vor trebuie sa-si publice de anul viitor profiturile, impozitele pe care le platesc si subventiile primite in fiecare tara.

"Si, in linie cu concluziile Consiliului European" de miercuri, "vom extinde aceasta obligatie de transparenta la marile intreprinderi si la marile grupuri" din alte sectoare, a precizat acesta.

Barnier "a confirmat ca executivul european se va sesiza imediat ce este posibil fata de ceea ce a fost explicit cerut" de sefii de stat si de guvern din UE, a adaugat purtatoarea sa de cuvant, Chantal Hughes.

Concluziile summitului, care cer un acord privind schimbul automat de informatii bancare pentru persoanele fizice din Uniune, invita de asemenea la transparenta in ceea ce priveste impozitele si taxele platite "tara cu tara" de marile grupuri europene.

Aceasta solicitare intervine in momentul polemicii provocate de impozitele derizorii platite in Europa si in Statele Unite de marile multinationale ale internetului, precum Apple, Google sau Amazon, care profita de nisele din legislatia internationala pentru optimizarea fiscala.