OCDE a anuntat miercuri ca a revizuit in scadere previziunile de crestere pentru marile economii occidentale, cu exceptia Japoniei, si a avertizat asupra riscului de "stagnare" in Europa, potrivit agentiei AFP.

Cresterea mondiala ar urma sa atinga 3,1% in acest an, fata de cifra de 3,4% estimata de Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) in precedentele previziuni din noiembrie 2012.

Zona euro ar urma sa se adanceasca in recesiune, cu -0,6% in acest an. In noiembrie, OCDE miza pe o scadere limitata la -0,1%.

Letargia economica din regiune "ar putea evolua in stagnare, cu consecinte negative pentru economia mondiala", avertizeaza OCDE, care cere Bancii Centrale Europene (BCE) sa faca mai mult pentru sustinerea activitatii.

In contrast, in Japonia, unde banca centrala a schimbat radical datele jocului, imbunatatirea este "spectaculoasa", potrivit expertilor OCDE.

Astfel, previziunea de crestere pentru arhipelag a fost majorata radical, de la 0,7% la 1,6% in acest an. Produsul Intern Brut ar urma sa avanseze cu 1,4% in 2014.

In Statele Unite, cresterea este marcata de asanarea sistemului financiar si de revenirea increderii. Astfel, este asteptata o crestere de 1,9% in acest an, fata de 2% in noiembrie, urmata de 2,8% in 2014.

Acest lejer recul pentru 2013, in raport cu estimarile precedente, este generat in cea mai mare parte de taierile automate in cheltuielile bugetare, intrate in vigoare in acest an, in lipsa unui acord in Congres asupra reducerii deficitului american.

In China, tara care nu este membra a OCDE, cresterea in 2013 ar urma sa fie "inferioara celei normale, pentru al doilea an consecutiv. Fondul Monetar International anuntase la randul sau miercuri ca a redus de la 8% la "circa 7,75%" previziunea de crestere pentru China in 2013.