Produsul Intern Brut al Ungariei a crescut cu 0,7% in primul trimestru din 2013 in raport cu cel precedent, astfel incat tara a iesit din recesiune, potrivit cifrelor definitive publicate joi de Biroul central de statistici (KSH) si citate de AFP.

Aceste date confirma cifrele provizorii publicate in 15 mai. In trimestrul IV din 2012, economia ungara s-a contractat cu 0,9%.

Tara a intrat in recesiune in al doilea trimestru din 2012 iar PIB-ul s-a contractat cu 1,7% pe ansamblul anului.

In cifre anualizate, PIB-ul s-a contractat cu 0,3% in primul trimestru.

Pentru 2013, guvernul ungar se asteapta la o crestere de 0,7% a PIB-ului, in conditiile in care Uniunea Europeana mizeaza pe o crestere mai modesta, de 0,2%.

In cursul primului trimestru, cresterea a fost importanta in agricultura (27,6%) si constructii, care au afisat de 1,5%, in conditiile in care productia industriala a scazut cu 2,5%. Astfel, cresterea productiei de autovehicule (uzinele Audi si Mercedes) nu a putut compensa reducerea productiei din sectoarele optic si electronic.

Serviciile au afisat o scadere de 0,1%, in mare parte din cauza masurilor de austeritate impuse pentru a asigura echilibrul bugetar, precum si prin taxarea puternica a sectorului financiar.

Consumul gospodariilor a stagnat, practic, cu -0,1%. Exporturile au crescut cu 2,7% in timp ce importurile au progresat cu 3,3%, potrivit KSH.