Romania va avea nevoie de peste 20 de ani pentru a reduce decalajul privind PIB-ul pe cap de locuitor din Uniunea Europeana, dar nu este obisnuita cu planurile pe termen lung, fiind o societate "cu respiratie scurta", a declarat, luni, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, citat de Mediafax.

Valentin LazeaFoto: HotNews.ro

"O eroare a elitelor intelectuale romanesti este sa forteze ritmul economic crezand ca este dezirabil sau posibil sa revenim la 5-6%, ritmul de crestere de dinainte, cu sau fara fonduri europene. Acest lucru nu se va intampla. Lucrul care e transmis ca si mesaj este ca e nevoie de doua generatii... O generatie a trecut. Putem sa gandim ca inca in 23 de ani vom ajunge la 75% (decalajul fata de UE in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor, n.r.). Este un efort pe termen lung. Romania nu este obisnuita cu planurile pe termen lung. Aici este o societate cu respiratie scurta. Totul e pe ecran, maine, in ziarul de maine, pe sticla", a spus Lazea, la un seminar pe tema capitalismului.

El a mentionat ca declaratiile sunt facuta in nume personal, fara sa reprezinte pozitia bancii centrale.

"Trebuie demontate anumite perceptii. In primul rand discursul actual potrivit caruia o crestere de 2% nu este importanta, cand noua ne-ar trebui 4%. Nu se uita nimeni ca in Europa de Vest ritmul este 0% si ca avem un diferential de 2%, nenorocit asa cum este, fata de Europa de Vest, ceea ce inseamna o convergenta. Anul trecut, daca n-am fi avut un an agricol prost, nu am fi avut o crestere de 0,7%, ci am fi avut o crestere de 2,1%. Ceea ce inseamna ca si atunci cand Europa de Vest stagneaza, noi putem prin modelul pe care il avem acum, sa generam un diferential de 2%. Daca am pastra acest diferential de 2% timp de zece ani am ajunge de la 50% din PIB-ul pe locuitor la 60%. Vom ajunge intr-o generatie, in 23 de ani, la 75%", a adaugat Lazea.

El s-a referit si la modelul de crestere ecomica, mentionand ca acesta s-a schimbat deja si nu se mai bazeaza pe consum, ci pe export, iar datele privind balanta comerciala, pozitiva in primul trimestru, sustine acest aspect.

"Problema este sa nu stricam acest model pentru ca se poate face cu usurinta. Pe mine ma socheaza cu ce lejeritate se vorbeste in mediile publice si politice despre echivalenta dintre reducerea TVA si reducere CAS. Pai, stati domnule, ca daca reduc TVA incurajez consumul, deci ma intorc in modelul trecut, iar daca reduc CAS stimulez productia", a afirmat Lazea.

El a aratat ca cele doua efecte au consecinte diferite asupra modelului economic.