Guvernul ungar a anuntat luni noi masuri de austeritate pentru a garanta ca tara nu reintra in procedura de deficit excesiv, scrie AFP.

"Suntem fericiti sa iesim din procedura de deficit excesiv dar trebuie de asemenea sa stim cum sa aparam acest rezultat si sa mentinem deficitul pe termen lung", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului Andras Giro-Szasz, in fata ziaristilor.

La finele lunii mai, Comisia Europeana a propus scoaterea Ungariei, alaturi de alte patru tari, printre care si Romania, din procedura de infractiune pentru deficit excesiv in care intrase dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE) in 2004.

In conditiile in care inflatia foarte redusa (1,8% in aprilie) este sinonima cu mai putine venituri fiscale, ministrul Economiei a anuntat masuri aditionale pentru a garanta nivelul de deficit sub 3% din Produsul Intern Brut.

"Guvernul a decis sa majoreze impozitul pe tranzactiile financiare de la 0,3% la 0,6% si pe cel pe viramentele bancare de la 0,2% la 0,3%", a anuntat M. Varga, precizand ca a negociat in prealabil cu Asociatia ungara a bancilor.

De asemenea, taxa asupra telecomunicatiilor va creste de la doi forinti (1 euro = 290 forinti) la 3 forinti pentru comunicatii sau SMS-uri. Taxa miniera va creste de la 12% la 16%.

Noile masuri intra in vigoare in august.

Inainte de decizia Bruxellesului, guvernul ungar anuntase la jumatatea lunii mai o serie de masuri de austeritate de ordinul a 800 milioane de euro pentru a scoate tara din procedura de deficit excesiv.

Acestea includeau inghetarea cheltuielilor bugetare, suprimarea unor investitii si majorarea unor impozite.