Guvernul a discutat, joi, propunerea Ministerului Muncii ca pentru redactarea noii legi a salarizarii bugetarilor sa fie angajat un consultant strain, dar a decis in final sa respinga aceasta varianta si sa apeleze la resurse interne, a anuntat duminica Biroul de Presa al Executivului, citat de Mediafax. Precizarea vine dupa ce in presa au aparut informatii ca Guvernul ar urma sa apeleze la serviciile unei firme internationale de consultanta pentru redactarea noii legi a salarizarii in sistemul bugetar, dupa ce, in urma cu trei ani, Legea-cadru a salarizarii in sectorul public a fost redactata cu sprijinul Bancii Mondiale. Un document oficial obtinut de Mediafax releva, printre altele, ca salariile bugetarilor ar urma sa includa atat o suma fixa, cat si o parte variabila, care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor.

  • Salarizare in functie de performantele profesionale individuale

Salariile bugetarilor ar urma sa includa atat o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizarii din sectorul public pregatita pentru anul viitor, releva documentul Executivului.

Salarizarea va include in continuare o limita minima si una maxima, dar va fi acordata si o suma care va varia in functie de performanta profesionala individuala.

"Avand in vedere multitudinea de forme de salarizare specifice fiecarui sector bugetar (invatamant, sanatate, aparare, justitie, politie, functie publica, sport, afaceri externe), se impune elaborarea unui proiect normativ prin care sa se reglementeze salarizarea categoriilor de personal intre o limita minima si o limita maxima, acordarea unei parti variabile in functie de performantele profesionale individuale si incadrarea in cheltuielile de personal alocate fiecarui ordonator principal de credite", se arata in document.

In document se arata ca prin Legea-cadru redactata in urma cu trei ani s-a urmarit stabilirea unui raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 15, limitarea numarului de clase de salarizare la 110 si plafonarea primelor si sporurilor la maximum 30% din salariul de baza. Din cauza constrangerilor financiare, insa, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel ca au ramas aceleasi dezechilibre, cu un raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare si o pondere a sporurilor si primelor de 51% din castigul salarial.

Conform ultimelor date prezentate de Guvern, la momentul elaborarii bugetului pentru acest an, numarul total de angajati din sectorul bugetar se ridica la 1,187 milioane persoane.

  • Guvern: Propunerea angajarii unui consultant strain pe salarii a fost respinsa, vor fi resurse interne

"A fost aprobat memorandumul prezentat de Ministerul Muncii pe tema salarizarii bugetarilor, dar cu resurse interne, fara consultanta externa", au declarat reprezentantii Biroului de Presa al Guvernului.

In documentul discutat in Guvern, Ministerul Muncii propusese ca Guvernul sa apeleze la serviciile unei firme de consultanta internationale pentru redactarea noii legi a salarizarii in sistemul bugetar. "Propunem ca la elaborarea acestui proiect de act normativ sa fie angrenata o firma de consultanta cu experienta in domeniu si de prestigiu international", era propunerea avansata in documentul citat.

In urma cu trei ani, Legea-cadru a salarizarii in sectorul public a fost redactata cu sprijinul Bancii Mondiale.

Mediafax anuntase, in urma cu trei saptamani, citand un document guvernamental, ca noul sistem de salarizare a bugetarilor va include, incepand cu anul viitor, majorari anuale de salarii, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

Prin noua lege a salarizarii personalului platit din fonduri publice pregatita de Guvern pentru 2014 si anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariul minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pastrata la 2,5%.

Tot prin noua lege a salarizarii, cuantumul sporurilor, primelor, compensatiilor si indemnizatiilor va fi stabilit astfel incat, impreuna cu salariile de baza, sa nu depaseasca cresterile salariale prevazute pentru fiecare an in parte prin legile anuale speciale.

Pentru personalul incadrat pe studii medii care absolva studii superioare se va asigura la promovare cel putin clasa de salarizare detinuta anterior, aferenta gradatiei avute.