Economiile bogate si emergente din G20 analizeaza vineri, la Moscova, mijloacele de actiune posibile impotriva multinationalelor care fug de la plata impozitele datorate, scrie AFP.

Ministrii de Finante si bancherii centrali din cele 20 de mari puteri economice s-au reunit doua zile in capitala Rusiei pentru a pregati summitul sefilor de stat de la inceputul lui septembrie, la Sankt Petersburg.

Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a inmanat vineri "Planul de actiune pentru a lupta impotriva eroziunii bazei de impozitare si a transferului profiturilor", format din 15 masuri.

Aplicarea sa "se traduce prin schimbarile cele mai radicale din anii 1920", a apreciat secretarul general al OCDE Angel Guria.

Concret, este vorba de a se pune punct mecanismelor care permit multinationalelor, in special din sectorul digital, sa profite de acorduri de impozitare intre tari pentru plati in final taxe foarte mici sau chiar deloc.

"Anumite mari societati ajung la o rata de impozitare de 3% sau 4%. Aceste situatii sunt imposibil de explicat cetatenilor si insuportabile pentru intreprinderile" care isi platesc impozitele, a spus ministrul francez al Finatelor, Pierre Moscovici.

In ultimele luni, Google, Amazon sau Starbucks s-au aflat in centrul atentiei din cauza acestui subiect.

Pentru a remedia actuala stare de lucruri, OCDE propune in special tarilor din G20 sa oblige intreprinderile sa furnizeze mai multe informatii despre repartizarea geografica a veniturilor lor, sa intareasca schimburile de informatii dintre tari si sa controleze mai bine utilizarea filialelor din strainatate in strategiile fiscale.

Obiectivul este aprobarea acestui plan si apoi aplicarea masurilor prevazute in urmatorii doi ani.

"Aplicarea acestor masuri intr-o singura tara sau pentru un sigur grup nu va da rezultate", a avertizat ministrul rus Anton Siluanov.

Este vorba de a modifica "regulile care permit plata unor taxe mici sau chiar deloc", a explicat Angel Gurria.

"Trebuie sa trimitem oamenii inapoi la munca"

Marile puteri se vor apleca, intre altele, asupra situatiei economiei mondiale, in special a politicilor bugetare in tarile bogate.

Inainte chiar de deschiderea reuniunii, Statele Unite, care si-ar dori sa-si vada partenerii comerciali intr-o stare economica mai buna, au dorit sa centreze dezbaterea pe somaj.

"Prioritatea este sa retrimitem oamenii la munca", a pledat secretarul american al Trezoreriei, intr-un editorial publicat de Financial Times.

Jacob Lew vizeaza in special Zona Euro, sufocata in recesiune, si careia ii cere sa "recalibreze" politicile de austeritate.

Acest apel se loveste insa de inflexibilitatea Germaniei, care continua sa insiste asupra reducerii datoriilor publice.

"Somajul ramane la nivele inacceptabile si trebuie sa facem totul pentru a ataca aceasta provocare", a apreciat comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, intr-un comunicat.

Pentru moment, "in primul rand trebuie sa ramanem concentrati asupra perenitatii finatelor publice intr-un ritm potrivit pentru fiecare tara", a adaugat el.

Statele Unite cer de asemenea Chinei sa sustina "consumul unei clase medii in crestere", in conditiile in care cresterea celei de-a doua economii mondiale da semne de oboseala.

La randul lor, economiile emergente se vor interesa de politica monetara a Statelor Unite si de eventuala reducere a sprijinului acordat economiei. Injectiile de lichiditati SUA au antrenat enorme fluxuri financiare spre pietele emergente, care se tem acum de diminuarea acestor surse.

Este o "chestiune - cheie" a reuniunii, a apreciat Anton Siluanov, care a cerut o politica monetara "clara si previzibila".