Comisia Europeana a anuntat sambata ca a ajuns la o "solutie amiabila" cu Beijingul in privinta importurilor de panouri solare chineze, o disputa ce ameninta sa se transforme intr-un adevarat razboi comercial, scrie AFP.

"Am gasit o solutie amiabila in disputa panourilor solare UE-China, care va duce la un nou echilibru pe piata, la un nivel durabil al preturilor", a transmis comisarul european pentru Comert, Karel De Gucht, intr-un comunicat.

Dupa saptamani de intense negocieri, ca urmare a deciziei UE de a impune drepturi anti-dumping provizorii, exportatorii chinezi de panouri solare propun un angajament privind preturile, ale carui detalii vor fi cunoscute ulterior, intrucat mai trebuie aprobat in mod oficial si de statele membre UE.

Acest angajament "nu este menit sa fixeze preturile la niveluri precise, ci mai degraba sa impiedice ca acestea sa scada sub un anumit plafon". Companiile exportatoare chineze participante vor fi exceptate de la drepturile anti-dumping, potrivit comunicatului.

Comisia Europeana a impus din 6 iunie taxe anti-dumping provizorii asupra panourilor solare chineze, la un nivel de 11,8%. Acestea urmau sa fie de 47,6% in medie din 6 august, daca Bruxellesul nu ajungea la o intelegere cu China.

China produce peste 70% din panourile solare si gazduieste majoritatea marilor fabricanti mondiali.

Diferendul asupra panourilor solare si o serie de alte divergente UE-China ce s-au agravat de la inceputul acestui an au suscitat temeri ca cele doua mari puteri sa nu intre intr-un razboi comercial dezastruos.

Comertul bilateral dintre UE si China a atins 546 miliarde de dolari in 2012, dar deficitul comercial el europenilor in aceasta relatie nu a incetat sa creasca, depasind 122 miliarde de dolari.