Fondul Monetar International (FMI) a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 2% si la 2,25% anul viitor, pe fondul unor exporturi mai puternice in primul semestru si a unei productii agricole mai bune, a declarat Andrea Schaechter, seful misiunii FMI in Romania, citat de Mediafax.

"Constatam ca redresarea economica se accelereaza si continua sa se accelereze. In prima parte a anului, exporturile au fost mai puternice, in timp ce cererea interna s-a mentinut slaba. Productia agricola este mult mai buna decat anul trecut. Avand in vedere aceste lucruri, am crescut proiectia pentru cresterea economica la 2% pentru acest an, iar pentru anul viitor ne asteptam ca aceasta redresare sa continue, avem o proiectie de 'doi si un sfert' pentru anul viitor", a afirmat Schaechter intr-o conferinta de presa, la finalul misiunii FMI privind discutiile in legatura cu noul acord de imprumut.

Ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea, a declarat luni ca prognoza de crestere economica pentru acest an a fost ridicata, in urma discutiilor cu FMI, de la 1,6% la 1,9%, Guvernul estimand insa pentru sfarsitul anului un avans al PIB peste noua tinta.

Prima rectificare bugetara din acest an se bazeaza pe un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, in urcare la 626,2 miliarde lei.

Anterior, FMI si autoritatile romane au estimat o crestere de 1,6% in acest an si de 2% anul urmator.

FMI anticipeaza ca deficitul de cont curent va continua sa se reduca, pana la 2-2,5% din PIB in acest an, iar inflatia va scadea, urmand sa intre in intervalul tintit de BNR inainte de finele anului.

"In ceea ce priveste politica fiscala, Guvernul este determinat sa realizeze o consolidare fiscala treptata. Odata cu anuntarea rectificarii bugetare, Guvernul si-a propus sa atinga un deficit de 2,3% din PIB pe cash si de 2,4% pe ESA (Sistemul European de Conturi - n.r.) in acest an, precum si un deficit structural de cel mult 1% din PIB pana in 2015", a afirmat Schaechter.

Ea a mentionat ca politica fiscala va fi sustinuta de reforme institutionale, inclusiv masuri care sa stimuleze planificarea pe termen mediu, sa dezvolte capacitatea administrativa, sa accelereze absorbtia fondurilor UE, sa consolideze administrarea si guvernanta fiscala si sa asigure un control mai bun al arieratelor.