Fondul Monetar International (FMI) considera ca Franta ar trebui sa relaxeze ritmul de reducere a deficitului public si sa accentueze reformele structurale, pentru a sustine o relansare economica inca "ezitanta", relateaza AFP.

"Pana la finele lui 2013, guvernul va realiza doua treimi din eforturile incepute in 2011 pentru a stabiliza deficitele. Avand in vedere acest bilant si caracterul inca ezitant al relansarii, guvernul ar trebui sa incetineasca ritmul ajustarii", apreciaza Fondul, in raportul anual privind economica franceza.

FMI prevede ca Franta va termina anul 2013 cu un deficit de 3,9% din produsul intern brut (PIB), fata de 4,8% in 2012.

Guvernul francez mizeaza oficial pe un deficit de 3,7%, dar ministrul Economiei, Pierre Moscovici, a recunoscut saptamana trecuta ca tinta ar putea fi ratata.

Fondul apreciaza ca economia Frantei se va relansa progresiv in semestrul doi din 2013, avand in vedere conditiile favorabile de creditare si gradul redus de indatorare a gospodariilor, astfel incat contractia PIB-ului va fi de 0,2% in acest an, urmata de o crestere de 0,8% in 2014.

Dar, dincolo de aceasta "relansare ciclica", potentialul de crestere al Frantei este "ingradit de rigiditati structurale pe piata muncii si a bunurilor care, de-a lungul timpului, au contribuit la o pierdere de competitivitate si de performanta in exporturi", potrivit diagnosticului institutiei internationale.

Astfel, autorii raportului incurajeaza Franta sa "continue reformele structurale pentru a sustine revenirea cererii private si sa intareasca competitivitatea", solicitand in special o reforma a sistemului de pensii (dar fara cresterea cotizatiilor), aprofundarea reformei pietei muncii si deschiderea mai mare spre concurenta a pietelor de bunuri si servicii.