Fondul Monetar International (FMI) invita Germania sa-si "recalibreze" politica in cazul in care perspectivele economice se degradeaza, o eventualitate luata serios in calcul de institutia financiara, intr-un raport publicat marti si care insista asupra riscurilor care planeaza asupra celei mai mari economii europene, scrie AFP.

Responsabilii FMI "incurajeaza o recalibrare a politicii in cazul in care cresterea ajunge sub asteptari", potrivit comunicatului difuzat cu ocazia publicarii raportului privind Germania.

Acest raport confirma o crestere de 0,3% a Produsului Intern Brut (PIB) in acest an, dar enumera o serie de riscuri care planeaza asupra acestui pronostic: "Germania este in mod deosebit expusa unei incetiniri ai cererii sau/si unei presiuni financiare sustinute", arata FMI.

In conditiile in care anul trecut economia germana parea inca relativ imuna impotriva crizei care ii afecta vecinii, astazi "situatia se schimba", noteaza acest raport.

Or, "perspective reduse pentru Germania vor afecta la randul lor perspectivele de crestere pentru regiune si lume", continua expertii, care descriu un mecanism de "riscuri strans legate si care se potenteaza reciproc".

Politica economica a Berlinului, foarte axata pe consolidarea bugetara, nu starneste unanimitate in cadrul FMI. Majoritatea oficialilor Fondului o sustin "dar unii vad anumite marje de manevra pentru o politica de stimulare mai pro-activa".

FMI insista asupra responsabilitatii pe care o are Germania pentru Zona Euro si pentru intreaga Europa, invitand Berlinul sa comunice clar "o viziune pe termen lung" pentru integrarea europeana, care ar fi "o ancora cruciala pentru gospodarii, intreprinderi si sistemul financiar".