Guvernul portughez intentioneaza ca, incepand cu 2014, sa reduca cu pana la 10% pensiile functionarilor mai mari de 600 de euro si sa majoreze la 66 de ani varsta legala de pensionare pentru toti salariatii, scrie AFP.

Aceste propuneri, care sunt negociate in prezent cu sindicatele, se inscriu in cadrul reformei statului pe care Portugalia s-a angajat sa o puna in practica in fata creditorilor internationali, pentru a reduce cheltuielile publice cu 4,7 miliarde euro.

Aceasta masura vizeaza asigurarea viitorului sistemului de pensii si un "principiu de echitate" intre functionari si salariatii din domeniul privat, a sustinut Helder Rosalino, secretar de stat pentru Administratie publica.

Taierile care vizeaza pensiile pentru functionari, si care vor avea un efect retroactiv, vor fi aplicate in functie de mai multe criterii, in special varsta, a precizat acesta.

"Aceste taieri vor fi reversibile intr-un context de crestere si de echilibru al finantelor publice", a adaugat Rosalino. Pentru aceasta, economia ar trebui sa inregistreze o crestere de 3% si un deficit public de 0,5% din PIB timp de doi ani consecutiv.

Economia portugheza, care a intrat in acest an in al treilea an de recesiune, ar urma sa se contracteze cu 2,3% in 2013, potrivit estimarilor oficiale. Guvernul vizeaza o relansare timida in 2014, de 0,6% din PIB.

Aceste masuri se inscriu in cadrul politicii de austeritate aplicata de guvern sub tutela creditorilor internationali in schimbul unui credit de 78 de miliarde de euro acordat in mai 2011.

Noile propuneri au provocat insa nemultumirea sindicatelor. "Nu poti schimba regulile dupa atribuirea pensiilor", a reactionat Federatia sindicala a administratiei publice (Fesap).

La finele lui iulie, parlamentul a aprobat prelungirea programului de lucru al functionarilor, de la 35 la 40 de ore saptamanal.

De altfel, guvernul urmeaza sa lanseze in septembrie un program care va permite reducerea cu 30.000 a numarului total de functionari, de 700.000.