Recentele ingrijorari legate de incetinirea economiei Chinei s-au atenuat vineri, dupa anuntarea unei productii industriale in luna iulie mai mare decat asteptarile, insotita de o stabilizare a inflatiei si o relansare neta a schimburilor comerciale, scrie AFP.

Productia industriala in China, barometru crucial pentru evaluarea celei de-a doua economii mondiale, a inregistrat luna trecuta o crestere de 9,7% in cifre anualizate, cea mai puternica din ultimele cinci luni, fata de 8,9% in iunie, a anuntat vineri Biroul National pentru Statistici (BNS).

Cresterea preturilor pentru consumatori, principalul element al inflatiei in China, s-a stabilizat la 2,7% in cifre anualizate in iulie, acelasi nivel ca luna precedenta. Investitiile straine directe au crescut cu 20,1% in primele sapte luni ale anului, a adaugat BNS.

Vama a anuntat joi cifre robuste ale comertului exterior, cu o crestere a exporturilor de 5,1% in cifre anualizate in iulie (de doua ori mai mult decat asteptarile) si o crestere de aproape 11% a importurilor (in conditiile in care analistii se asteptau la o crestere de doar 1,3%), o dovada a vigorii cererii interne.

O incetinire neta cresterii PIB-ului in trimestrul II (la 7,5%) si o contractie puternica a activitatii manufacturiere au starnit recent temeri legate de o aterizare dura a celei de-a doua economii mondiale.

Autoritatile au introdus in a doua jumatate a lunii iunie masuri destinate stimularii activitatii - in special reducerea impozitelor pentru micile intreprinderi si autorizarea unei diversificari a investitiilor in infrastructura si caile ferate.

In conditiile in care exporturile intampinau dificultati de mai multe luni, China a incercat in iulie sa atenueze mai multe diferenduri comerciale cu Uniunea Europeana, ingropand securea razboiului in dosarul exporturilor de panouri solare.

Noua echipa de lideri chinezi, sub conducerea presedintelui Xi Jinping, investita in martie, si-a afirmat dorinta de a reechilibra economia, intarind cererea interna in detrimentul investitiilor si exporturilor, piloni traditionali ai cresterii in China.