Venitul lunar de completare destinat sprijinirii angajatilor disponibilizati din companiile de stat pana la gasirea unui nou loc de munca nu va mai fi acordat tuturor, ca pana in prezent, ci doar acelor salariati care se vor incadra in anumite conditii, informeaza Mediafax. Modificarea a fost introdusa de Guvern in sedinta de marti, prin ordonanta.

"Incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei, venitul lunar de completare prevazut de OU 36/2013 se va acorda numai persoanelor disponibilizate in conditiile stabilite prin aceasta ordonanta de urgenta, din cadrul operatorilor economici reclasificati in sectorul administratiei publice conform listei publicate de INS", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

In proiectul de ordonanta a fost prevazut ca persoanele disponibilizate din companii de stat vor beneficia de masuri de protectie sociala doar daca planul de disponibilizare prevede concedierea colectiva a unui numar mai mare de 1.000 salariati din acea unitate.

Conform legii aplicate pana in prezent, persoanele disponibilizate primesc indemnizatie de somaj, venit lunar de completare si plati compensatorii acordate in conformitate cu prevederile contractelor de munca aplicabile la nivelul fiecarei societati. Venitul lunar de completare este stabilit odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Venitul de completare este acordat lunar, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta, respectiv pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 -10 ani, pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 si 15 ani, pe 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 si 25 de ani, si pe 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de peste 25 de ani.