Articol actualizat

Cum explica Ministerul Finantelor disfunctionalitatea de la depunerea ajutoarelor de minimis: Limita tehnica a echipamentelor IT a fost atinsa

de Red. Economic     HotNews.ro
Miercuri, 28 august 2013, 17:34 Economie | Finanţe


Actualizare 18.13: Ministerul Finantelor Publice explica intr-un comunicat postat pe site motivele nefunctionarii paginii de internet pe care trebuiau inregistrate cererile de ajutor de minimis pentru IMM-uri: "limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă". Ministerul condus de Daniel Chitoiu sustine ca "la ora 8.30 serverele Ministerului Finanţelor Publice au înregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicaţiile MFP, inclusiv pentru schema de minimis", ceea ce ar fi dus la suprasolicitarea sistemului IT. Sute de relatari arata ca doritorii de ajutor de minimis nu si-au putut inregistra cererile, ceea ce inseamna ca procedura a fost viciata. Intr-un alt comunicat postat mai devreme, Ministerul Finantelor ii invita pe reclamanti sa depuna petitii.


Comunicatul oficial al Ministerului Finantelor:


În urma investigaţiilor preliminare declanşate de Ministerul Finanţelor Publice şi a datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi de autorităţile competente din domeniul siguranţei IT, care au participat la monitorizarea întregii proceduri de înregistrare online a cererilor, a rezultat că:

- La 8.30 serverele Ministerului Finanţelor Publice au înregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicaţiile MFP, inclusiv pentru schema de minimis;

- În intervalul 8.30-8.36, 20.225 de persoane au intrat pe pagina de internet a MFP dedicată schemei de minimis

- Dintre acestea, 3.164 de persoane completau formularul în intervalul 8.30-8.36

- 714 persoane, dintre cele 3.164, au trimis formularul completat primind recipisa de înregistrare, eliberată automat de sistem. Din totalul de 714 solicitări transmise, un număr de 644 de solicitări a fost admis, restul fiind respinse întrucât fie depăşeau plafonul de 200.000 euro admis per solicitant, fie din cauza înregistrărilor multiple ale aceleaşi întreprinderi (acelaşi CUI)

- 2.450 de persoane care completau formularul nu au finalizat procedura de transmitere a cererii până la epuizarea plafonului de 500 milioane lei.

Având în vedere gradul de solicitare a sistemului descris mai sus, din punct de vedere tehnic, celelalte persoane care au depăşit numărul de 20.225 de utilizatori, în acest interval, nu au putut accesa pagina de internet întrucât limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă.

La sfârşitul investigaţiei derulată de specialiştii MFP împreună cu STS şi autorităţile competente din domeniul siguranţei IT vom informa opinia publică cu privire la rezultatele finale ale investigaţiei.

Context


Reamintim ca Ministerul Finantelor a generat un scandal urias in rindul doritorilor de ajutor de minimis dupa ce site-ul pe care trebuiau inscrise proiectele a functionat defectuos. Sute de doritori nu si-au putut inregistra proiectele, site-ul fiind picat.

In plus, Ministerul a anuntat in jurul orei 13.00 ca sesiunea de depunere a proiectelor s-a incheiat, desi anuntul oficial preciza ca termenul-limita este ora 17.00.

Acuzele de blat intre responsabilii oficiali si firmele "agreate" au inceput sa curga, alimentate de opacitatea autoritatile si lipsa oricarei explicatii oficiale.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6183 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  hmm... (Miercuri, 28 august 2013, 17:43)

  Cnut [utilizator]

  Aminteste de celebra: "Îi invit sa îmi numere ouăle"...
 • +15 (17 voturi)    
  Ce-si face omul cu mana lui... (Miercuri, 28 august 2013, 17:48)

  hotnewsfil [utilizator]

  Uselistii isi mai bat un cui la cosciug.
  Ce-si face omul cu mana lui, nici dracu' nu desface!
  • +4 (4 voturi)    
   achizitie de la ghita (Miercuri, 28 august 2013, 18:20)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   carutzele de servere..bani ptr partid...?
 • +18 (18 voturi)    
  minimis 2013 (Miercuri, 28 august 2013, 17:49)

  Pifuletz [utilizator]

  S-a dat spaga la minimis???? Daca stiti pe cineva dati-l in primire... poate intra la puscarie ca m-am saturat sa tot aud de spagari dar nu-i demascheaza nimeni.
 • +14 (16 voturi)    
  sesizari oficiale (Miercuri, 28 august 2013, 17:50)

  Lil27 [utilizator]

  fara comentarii! Dar totusi sa le scriem sesizarile pe o hartie mai buna nu? Sa nu se zgarie!
 • +17 (19 voturi)    
  inca o perla a celor de finante (Miercuri, 28 august 2013, 18:01)

  Lil27 [utilizator]

  citez din ultimul comunicat de la Ministerul de finante: " Având în vedere gradul de solicitare a sistemului descris mai sus, din punct de vedere tehnic, celelalte persoane care au depăşit numărul de 20.225 de utilizatori, în acest interval, nu au putut accesa pagina de internet întrucât limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă. Deci exista o limita? E normal? Se cunoaste cumva sensul expresiei "sanse egale"?
  Domnii de la DNA sunt cumva pe fir?
  Multe intrebari si ma tem ca nu vom primi nici un raspuns.
  • +8 (8 voturi)    
   Interesant (Miercuri, 28 august 2013, 18:31)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui Lil27

   maşina mea virtuală de acasă are instalat Oracle Database 11g cu soluţia TimesTen, pe un PC obişnuit, cu 8 GB RAM, procesor i5-2400 Quad Core, al cărui cost total este undeva pe la 700 EUR (poate chiar mai puţin). Apache JMeter îmi arată că sistemul devine saturat la un pic peste 145.000 de tranzacţii SQL simultane, şi asta e din cauză că aplicaţia mea e o chestiune de amator, e neoptimizată, şi maşina virtuală foloseşte doar 2 cores şi 4 GB RAM.

   E ruşinos ca Ministerul Finanţelor să aibă o soluţie IT de 7 ori mai slabă ca maşina mea virtuală de test de acasă. Alternativa ar fi că mint cu neruşinare. Probabilitatea maximă este să fie extraordinar de incompetenţi.
   • +3 (3 voturi)    
    Soft minunat! (Joi, 29 august 2013, 8:12)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

    Se dau bani grei pt un soft prost. Cine l-a proiectat? Sa fie cumva minunata firma Siveco? Ca doar astia au o traditie la contracte cu statul...
  • 0 (2 voturi)    
   stai un pic! (Miercuri, 28 august 2013, 20:51)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Lil27

   Nu, nu iau aparare guvernului uslash.
   Si nu cred in asemenea coincidente.
   Insa in TEORIE au dreptate, EXISTA limita de capacitate, sistemul nu a fost facut sa reziste la un numar "infinit" de utilizatori!
   Sa presupunem ca era un sistem CLASIC de depunere a cererii scirs ape hartie la ghiseu - nu este clar ca functionarii respectivi au o "capacitate de procesare" finita?
   Daca esti al 20.226-lea la rand, coada se intinde pe mai multi Km si nu ajungi cu cererea la ghiseu in timp util ... Varianta electronica este mai rapida, insa nu are capacitate infinita!
   • 0 (0 voturi)    
    daca nu asigura egalitate de sanse (Joi, 29 august 2013, 0:10)

    fosta zoezoe [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    sistemul si cel care a facut procedura sunt o jale pt ca principiul aici era parca :primul sosit primul servit .Asta daca ar fi sa cred povestile cu sistemul.Si mai cred ca e vorba despre sistemul mafiot creeat de bombo perfectionat, clocit de felix , enuntat de "lupii tineri" si patronat de ilici .
    • +1 (1 vot)    
     CORECT! (Joi, 29 august 2013, 10:27)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui fosta zoezoe

     Adica, ORGANIZAREA a fost proasta, de aceea nu s-a asigurat egalitatea sanselor.
     Ca doar nu este un concurs de viteza, intervalul de acceptare trebuia sa fie mult mai larg!
     Proiectele depuse trebuie evaluate, nu este nicun merit ca ai ajuns primul la ghiseu (repet analogia cu versiunea clasica), poate ca in coada de jdemii de persoane ce se intinde in spatele tau sunt unii cu proecte mult mai bune!
     Ce sa zicem, de data asta au fact-o prea groasa, prea pe fatza, a iesit scandal si procedura de depunere trebuie reluata. Ins adat viitore vor fi mai subtili ...
     • 0 (0 voturi)    
      un sistem mai corupt ca altul (Joi, 29 august 2013, 12:35)

      skolko [utilizator] i-a raspuns lui hot news

      data viitoare incearca si tu la 6 din 49! ai mai multe sanse sa castigi la loterie decat la minimis! desi loteria s-a dovedit a fi tot un sistem controlat politic, el ofera jucatorilor o minima consolare cu castiguri mai modeste, de categoria a 2-a sau a 3-a. la MFP-ul lui chitoiu functioneaza politica urmatoare: platiti fraierilor taxe si impozite, ca le redistribuim noi dupa nevoi! cu asemenea ministru de finante, vom ajunge in curand sa mancam prin reprezentanti!
 • +13 (15 voturi)    
  Grăjdan .. (Miercuri, 28 august 2013, 18:05)

  yoko ono [utilizator]

  .. nu numai că e viu, dar, ca o cloță, mai face și pui.

  Pui de proști.
 • +13 (15 voturi)    
  Oameni buni! (Miercuri, 28 august 2013, 18:13)

  skolko [utilizator]

  Asemenea mascarada nu poate ramane nepedepsita!
  • +4 (4 voturi)    
   optimistul... (Miercuri, 28 august 2013, 18:41)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui skolko

   Ba poate sa ramana nepedepsita - zice Optimistul (si asa va ramane - nepedepsita ).
 • -2 (2 voturi)    
  ce organizare (Miercuri, 28 august 2013, 18:23)

  hop [utilizator]

  dupa ce pleaca Basescu oare vom mai avea DNA?daca da ei vor mai avea de lucru? cred ca vor soma!!!
 • +1 (1 vot)    
  audit it al sistemului informatic (Miercuri, 28 august 2013, 18:27)

  fosta zoezoe [utilizator]

  ca tot le place cuvantul si l-au rostit -fara sa stie ce spun-de 100 de ori la instalare. numai ca ar trebui sa fie extern....altfel cum sa dovedesti hotia ? in plus aceasta putere mai este si cinica (specific psdnl) , cica sa facem sesizari ...........dupa ce au inventat furtul legal acum l-au si perfectionat!
 • +2 (2 voturi)    
  sistem IT (Miercuri, 28 august 2013, 18:28)

  vlad.pe [utilizator]

  cine a implementat Sistemul IT ? cat a costat ?
 • +3 (5 voturi)    
  sunt uimita ca sunteti uimiti......... (Miercuri, 28 august 2013, 18:36)

  fosta zoezoe [utilizator]

  Pai a-ti uitat , credeati ca daca nu mai e bombonel , gata , metehnele care ne-au sufocat pana acum 7 ani s-au topit, evaporat ? Nu , au capatat forme noi , perfectionate ca ale oricaror alte bacterii sau virusi.
 • +5 (5 voturi)    
  Halal explicaţie (Miercuri, 28 august 2013, 18:40)

  slur [utilizator]

  "Limita a tehnică a fost atinsă"
  Păi dacă limita a fost atinsă şi accesul către server a fost blocat, din moment ce toata lumea a incercat sa se conecteze la 8:30, de ce unii au reusit bine-merci iar restul au ramas pe afara?
  Daca serverul a fost suprasolicitat, de ce nu s-a anulat toata procedura de completare, remediat problema, iar apoi reluată?
  Am văzut cazuri in care s-a incercat conectarea de la 10 calculatoare, si niciunul nu a reusit. Sau 5 calculatoare cu provideri diferiti, si la fel, nu s-a putut.
  Blat pe faţă. Firmele "care trebuie" au ajuns pe listă.
 • +4 (4 voturi)    
  placinta (Miercuri, 28 august 2013, 18:49)

  republicanu [utilizator]

  La placinte inainte! Pentru banii din buget,prea multi doritori si fomisti....
 • +7 (7 voturi)    
  EXPLICATIA este FALSA!! (Miercuri, 28 august 2013, 19:22)

  redlelaina [utilizator]

  Explicatia ministrului este falsa, hai sa va spun de ce, dupa logica mea.
  In intervalul orar 08.25-08.29, pagina de inscriere mergea perfect. Se incarca super-rapid. Ma refer la pagina pe care se afisa ca sesiunea este inchisa, si pe care se afla butonul de "inregistrare on-line", ce conducea catre formular. Toti asteptam sa se deschida sesiunea si mai dadeam cate un refresh.

  Spuneti-mi, dle ministru al finantelor, ca pagina aceea nu a fost accesata frenetic de acelasi numar de oameni, ce asteptau sa se deschida sesiunea, in intervalul orar 08.25-08.29.

  Totul a functionat perfect in intervalul respectiv.
  De la 8.30, totul s-a dereglat, insa numarul oamenilor care asteptau deschiderea garantez ca a fost acelasi!!

  Manarii se pot face, explica si wikipedia cum.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_bottleneck
  In principiu poti limita traficul in mod preferential, astfel incat unor anumite categorii de useri sa li se incarce repede si unora nu. Unii au fost aranjati, unii au fost norocosi, majoritatea am fost luati de fraieri.

  Ne trateaza astia ca pe niste gaini: ne arunca o mana de graunte pe care sa ne calcam in picioare, iar care prinde - bine, care nu.. sa manance alta data.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e chiar asa, (Joi, 29 august 2013, 13:28)

   LaurentiuVasiescu [anonim] i-a raspuns lui redlelaina

   o pagina statica gen "Wait" nu va pune probleme unui sistem online. In momentul in care se acceseaza informatie dinamica si pagina este generata dinamic atunci incarcarea este mult mai mare, si nu doar asupra serverului web.
 • +7 (7 voturi)    
  Limita... (Miercuri, 28 august 2013, 19:33)

  matache [utilizator]

  ... inteligentei birocratiei romanesti a fost de mult atinsa. Cum de se poate ca in alte tari, care aplica aceeasi legislatie comunitara, sa nu existe bataia asta de joc si imbulzeala pe cateva minute pentru depunerea proiectelor.
  Cred, de fapt, ca foarte putini isi pun problema corecta: intregul sistem tembel de depunere al aplicatiilor trebuie schimbat, restul e doar o mascarada care lasa loc interpretarilor si frustrarilor. Iar modele exista, dar romanul este maestru in inventarea rotii triunghiulare, mai ales daca este bugetar...
 • +4 (6 voturi)    
  competente (Miercuri, 28 august 2013, 20:02)

  cristoiu [utilizator]

  ori sunt prosti,ori sunt prosti,ori sunt hoti .eu cred in primele doua.
 • +7 (7 voturi)    
  In sfarsit am inteles... (Miercuri, 28 august 2013, 20:12)

  DanDare [utilizator]

  cum functioneaza politica: gasesti sponsori in campania electorala pe care ii platesti din banii fraierilor care te-au votat !

  Bineinteles uiti tot ce ai promis in campania electorala !!!
  EX: - articolul de mai sus;
  - autostrazile;
  - Rosia Montana;
  - renuntarea la licitatiile publice;
  - numirea de tot felu' de politruci habarnisti in functii de conducere la companii de stat, regii, etc.
 • +4 (4 voturi)    
  MURITI, baaaa...!!! (Miercuri, 28 august 2013, 20:43)

  Codruta N [utilizator]

  Daca stiati ca intervalul va fi ATAT de mic, DE CE nu s-au folosit echipamente tehnice pe masura? CINE e incompetentul care le-a achizitionat, in asa hal de n-a putut sa fie accesat serverul de TOATA lumea, in mod egal???

  Sau / si: DE CE intervalul de depunere nu a fost de cateva zile? sau chiar de cateva saptamani?? IAR se foloseste principiul cretin "primul venit = primul servit", in detrimentul unor grile de evaluare a proiectelor, dupa CALITATEA lor??!! IAR se pun temeliile unor finantari pentru proiecte PROASTE?!!

  Daca erati in Japonia, de MULT aparea stirea cu demisiile voastre - da' unde-i obrazul groz, e obraz gros!!

  MURITI, baaa!!! Faceti-va seppukku, nenorocitilor!!
 • +4 (4 voturi)    
  MFP corupt (Miercuri, 28 august 2013, 23:46)

  DHondt [utilizator]

  Ce s-a intamplat azi la Finante seamana cu un puci organizat de functionarii politici penali care au luat locul functionarilor publici prin numire nu prin concurs!!!Un scenariu care se contureaza este ca totul a fost premeditat de un grup infractional organizat din minister care prin filtrul Firewall al serverului a lasat sa treaca numai anumite IP-uri pe
  care administratorul le-a primit de la cei care au cotizat si celellalte ip-uri au fost blocate!!!Sper ca DNA sa sigileze serverul si sa fie trimis spre analiza la specialisti IT.Sa se verifice si traficul sms de pe mobilele functionarilor care s-au ocupat de
  aplicatie pentru a vedea daca exista cel putin un ip al unui castigator!!!
 • +4 (4 voturi)    
  Principiu incorect (Joi, 29 august 2013, 9:04)

  dana_s [utilizator]

  Principiul "primul sosit, primul servit" este incorect.
  Concursul de proiecte nu inseamna cine-i in stare sa vaneze primul click de trimitere a cererii.
  Toti doritorii ar trebui sa aiba la dispozitie o perioada rezonabila de inregistrare, in sesiuni periodice, apoi cererile ar trebui ierarhizate dupa niste criterii / subcriterii / indicatori foarte detaliati: necesitate, obiective, rezultate, eficienta, cheltuirea corecta a banului public etc.
  Si totul sa fie extrem de transparent si facut public, cu posibilitate de contestare.
  Vor primi finantare primii din aceasta lista ordonata, in limita banilor alocati.
  Ceilalti vor invata sa propuna proiecte corecte, nu terenuri de fotbal in panta sau parcuri la sate, si se vor inscrie la urmatoarele sesiuni.
 • +2 (2 voturi)    
  sistem IT incompetent (Joi, 29 august 2013, 10:58)

  vali2 [utilizator]

  Nu inteleg, 100 de accesari pe secunda e considerat "mult" ? Cu un server nu foarte performant, un sistem IT bine gandit/implementat poate lejer sa tina o astefl de incarcare.

  Poate ei nu au auzit de distribuirea loadului intre server si client, caching, tehnici si tehnologii eficiente pentru aplicatii puternic solicitate..

  Cred ca ce vor sa zica este: sistemul IT e prea slab pentru a asigura necesarul de inscrieri.. Sunt curios cine l-a implementat si sa vedem si specificatiile tehnice ale softului utilizat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by