Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat vineri seara ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala la "BBB minus", respectiv "BBB", perspectiva asociata pentru ambele ratinguri fiind una stabila, potrivit Agerpres, care citeaza un comunicat al Fitch. "BBB minus" este primul rating din categoria calificativelor care plaseaza un stat in randul tarilor cu risc scazut pentru investitii (investment grade).

De asemenea, agentia a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen scurt ale Romaniei la "F3" precum si pragul de tara la "BBB plus".

Fitch subliniaza ca decizia sa se datoreaza consolidarii finantelor publice, reducerii dezechilibrelor externe, rezervelor valutare precum si tendintei de imbunatatire a cresterii economice.

Agentia de evaluare considera ca Romania a reusit sa-si consolideze finantele publice, dupa doua programe consecutive de asistenta financiara internationala, si in consecinta estimeaza ca Guvernul de la Bucuresti isi va indeplini obiectivul pe termen mediu al unui deficit structural de 1% din PIB in 2014. De asemenea, datoria guvernamentala ar urma sa se stabilizeze la sub 40% din PIB in 2013-2015, in linie cu media tarilor din aceeasi categorie de rating.

In ceea ce priveste reducerea dezechilibrelor externe, Fitch prognozeaza ca in acest an contul curent al Romaniei se va apropia de echilibru, o imbunatatire semnificativa fata de deficitele de 11% din PIB inregistrate in 2005-2008. Cu toate acestea, agentia avertizeaza ca asteptata relansare a cererii interne va produce deficite de cont curent in 2014-2015, chiar daca acestea vor fi mai mici decat cele inregistrate inainte de criza.

Referitor la cresterea economica, Fitch si-a imbunatatit estimarile privind cresterea PIB in 2013 pana la 2% si se asteapta ca ritmul de crestere sa accelereze in 2014-2015. Cu toate acestea, ritmul mediu de crestere a PIB pare insuficient pentru a reduce decalajul care separa Romania de UE. Printre motive se numara companiile de stat ineficiente din sectoare precum transporturile si energia, precum si performantele slabe inregistrate de sistemul de sanatate si administratia publica.

Sectorul bancar ramane bine capitalizat si supravegheat si a revenit la profitabilitate. Fitch nu considera ca acesta reprezinta o amenintare semnificativa la adresa ratingului suveran. Absenta unui cadru efectiv de curatare a bilanturilor bancilor combinata cu procesul de 'deleveraging' reprezinta un obstacol semnificativ la adresa relansarii creditului.

Perspectiva stabila asociata ratingului de tara reflecta evaluarea Fitch potrivit carora riscurile in crestere si in scadere sunt bine echilibrate.

In opinia Fitch, principalii factori de risc care ar putea conduce la o actiune pozitiva de rating sunt: un efort sustinut de continuare a reformelor structurale, incluzand vanzarea sau restructurarea companiilor de stat, precum si o reducere mai rapida a datoriei externe decat preconizeaza agentia de evaluare in prezent.

In sens invers, principalii factori de risc care ar putea declansa o actiune negativa de rating sunt o relaxare fiscala semnificativa care sa puna in pericol stabilitatea finantelor publice; incetinirea ritmului de implementare a reformelor structurale, de exemplu ca urmare a instabilitatii politice; turbulente pe piata mai mari decat cele incluse in scenariul de baza al Fitch care sa erodeze rezervele fiscale si valutare ale Romaniei.

Moody' si Fitch sunt cele doua mari agentii de evaluare financiara care plaseaza Romania in randul statelor cu risc scazut pentru investitii.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a confirmat in luna mai a acestui an ratingurile atribuite Romaniei pentru datoriile pe termen lung si scurt la 'BB plus/B', perspectiva asociata fiind una stabila. Ratingul 'BB plus' acordat de S&P este primul din categoria investitiilor speculative (junk). Standard&Poor's a scos Romania din categoria statelor cu risc scazut de investitii (investment grade) in 2008.