Guvernul olandez a anuntat marti sfarsitul statului-providenta clasic, in cadrul prezentarii bugetului pentru 2014 marcat de noi taieri bugetare, scrie AFP.

"Statul providential clasic se transforma incet dar sigur", a declarat regele Wilhelm Alexander, intr-un discurs adresat celor doua camere ale Parlamentului, cu ocazia prezentarii bugetului pentru 2014 al guvernului olandez.

"Tuturor celor care pot li se cere sa-si asume responsabilitatea propriilor vieti si ale celor apropiati", a adaugat regele, al carui discurs a fost citit, ca in fiecare an cu aceasta ocazie, de premier, respectiv Mark Rutte.

Suveranul a precizat ca acest efect este vizibil in special in sectoarele asigurarilor de sanatate si cheltuielilor sociale.

"Statul providenta clasic din a doua jumatate a secolului XX a ajuns la reglementari pe acest teren care au devenit nesustenabile in forma lor actuala", a spus Wilhelm Alexander, regele unei tari care in trecut a fost unul dintre simbolurile statului providential.

Dupa discursul regelui, ministrul Finantelor Jeroen Dijsselbloem a prezentat bugetul celei de-a cincea economii a zonei euro, care are ca punct central austeritate.

"Echilibrul nu a revenit inca in economia noastra", a declarat Jeroen Dijsselbloem, care este si presedintele Eurogrup, in conditiile in care economia Olandei se afla in recesiune de patru trimestre.

Previziunea actuale privind revenirea la crestere, cu o majorare a PIB-ului de 0,5% in 2014, sunt sub estimarile initiale iar somajul, in crestere constanta din iunie 2011, ar urma sa creasca si sa treaca de pragul de 9%.

Bugetul trebuie sa fie aprobat de parlament, in conditiile in care coalitia de guvernare nu are majoritate in Senat.

"O solutie rapida si nedureroasa nu exista", a subliniat Dijsselbloem, referindu-se la cele 6 miliarde de euro taieri bugetare suplimentare prevazute pentru 2014.

Acestea se vor adauga unul vast program de austeritate (majorarea TVA, reducerea ajutoarelor catre tarile in curs de dezvoltare etc.) pus in practica de la inceputul crizei financiare si care, impreuna, vor aduce economii de 30 de miliarde de euro in 2014.

Masurile anuntate marti includ, printre altele, taieri in buget pentru asigurarile de sanatate si cheltuielile sociale. Puterea de cumparare a olandezilor ar urma sa scada cu 0,25% in 2014, dar va aduce deficitul public la 3,3%. Deficitul a fost de 4,1% in 2012.

Prezentarea bugetului vine in conditiile in care guvernul pare sa fi pierdut increderea populatiei. Potrivit unui sondaj publicat duminica, actuala coalitie liberali - laburisti formata dupa alegerile din septembrie 2012 ar pierde peste jumatate din deputati daca ar avea loc alegeri acum.