Premierul japonez Shinzo Abe a decis sa majoreze taxa pe valoarea adaugata in incercarea de a controla datoria imensa a tarii, anuntand totodata un nou plan de sustinere a economiei in valoare de aproape 40 de miliarde de euro, scrie presa nipona, preluata de AFP.

"Am decis sa majorez taxa pe consum de la 5% la 8% incepand cu 1 aprilie 2014, pentru a mentine increderea in tara noastra si a lasa mostenire generatiei urmatoare un sistem de protectie sociala durabil", a declarat Abe, in cadrul unei reuniuni cu ministrii si liderii partidului conservator, potrivit agentiei de presa Jiji.

Parlamentul a votat in vara lui 2012 in principiu aceasta majorare, atunci cand premierul de centru-stanga Yoshihiko Noda se afla inca la putere. Dar o ultima decizie a executivului era necesara pentru aplicarea definitiva a acestei majorari.

Pe de alta parte, Shinzo Abe a promis tot marti un nou plan de sustinere a economiei de 40 de miliarde de euro, pentru a atenua efectele negative ale majorarii TVA asupra cresterii economice.

"Vom decide in decembrie un plan de sustinere a economiei de 5.000 de miliarde de yeni", a explicat seful guvernului conservator, intr-o conferinta de presa.

Abe nu a oferit detalii legate de acest nou plan, care va fi aplicat in intervalul ianuarie 2014 - martie 2015.