Comisia Europeana a cerut luni Parlamentului european sa aprobe de urgenta o suplimentare de 2,7 miliarde de euro pentru bugetul pe 2013, pentru a evita ca Uniunea Europeana sa se afle in incetare de plati la jumatatea lui noiembrie, scrie AFP. "Am fost informat in aceasta dimineata de serviciile presedintelui Comisiei Europene despre riscul incetarii de plati la jumatatea lui noiembrie", a afirmat presedintele Parlamentului European Martin Schulz, cu ocazia deschiderii sesiunii plenare la Strasbourg.

"Este o solicitare pe care v-o inaintes. Am cerut o reuniune de urgenta a comisiei pentru buget marti, pentru a examina pe fond dosarul si daca o cere este adresata de Consiliu (care reprezinta cele 28 de state membre ale UE), un vot ar putea fi organizat joi", a spus acesta.

Liderii grupurilor politice au primit insa cu raceala cererea Comisiei. "Este ceva bizar in aceasta istoria. Doar nu imi spuneti ca Bruxellesul a descoperit vineri dupa-amiaza ca nu mai sunt bani", a afirmat co-presedintele Verzilor Daniel Cohn-Bendit.

Si liderul Partidului Popular European Joseph Daul s-a aratat la fel de sever. "Cine ne spune ca, daca aprobam aceste 2,7 miliarde de euro, Consiliul va fi pregatot sa adopte celelalte doua rectificari de 3,9 miliarde de euro si 400 milioane euro?", s-a intrebat Daul.

Disputa dintre statele membre si Parlamentul European asupra UE pentru perioada 2014-2020 nu este noua.

Deputatii europeni au conditionat aprobarea definitiva a bugetului multianual de deblocarea, de catre statele membre, a unei sume suplimentare de 3,9 miliarde euro pentru a inchide bugetul pe 2013.

Una dintre dispute este legata de o suma de 400,5 milioane euro in beneficiul Germaniei, Austriei si Cehiei pentru pagubele provocate de inundatiile din mai si iunie, si al Romaniei, pentru pagubele provocate de incendiile de padure din vara lui 2012.

Germania si alte tari doresc ca aceasta suma sa fie inclusa in cadrul celor 3,9 miliarde de euro dar Parlamentul European nu este de acord si cere ca cele 400 de milioane sa provina din noi alocari.

Din cauza divergentelor dintre statele membre si Parlament, votul bugetului multianual, prevazut in aceasta saptamana, a fost amanat pentru noiembrie.