Ministrul de Finante, vicepresedintele PNL Daniel Chitoiu, a declarat, marti seara, la finalul sedintei BPN al partidului, ca romanul cu un salariu mediu va plati anul viitor mai mult pentru functionarea statului, in mod indirect, mentionand ca acest lucru este compatibil cu programul de guvernare, transmite Mediafax.

Chitoiu a fost intrebat daca romanul cu un salariu mediu va plati anul viitor mai mult pentru functionarea statului sau mai putin.

"Impozitarea muncii, din contra, scade. Nu stiu daca plateste mai mult pentru functionarea statului, poate indirect, prin cumpararea de produse, de servicii care au impozite mai mari in ele... dar, din contra, invers, i se vor reduce cotele de contributii sociale", a replicat Chitoiu.

Ulterior, ministrul Finantelor a fost intrebat din nou daca, de la 1 ianuarie, un angajat cu un salariu mediu va plati prin toate formele prevazute in urma masurilor anuntate dupa negocierile cu FMI mai mult pentru functionarea statului sau mai putin.

"Normal ca va plati mai mult indirect, am spus, pentru ca aceste impozite si taxe se regasesc parte din ele in costuri, in preturi. Dar acum, ca sa facem o evaluare cat plateste din salariu in plus, nu se poate face o evaluare. Asta este o intrebare ipotetica", a continuat Chitoiu.

De asemenea, el a fost intrebat daca acest lucru este compatibil cu programul de guvernare.

"Este compatibil cu programul de guvernare", a mentionat ministrul.

Chitoiu: Impactul majorarii accizelor reprezinta o crestere estimata a inflatiei cu 0,2 puncte procentuale

Totodata, Chitoiu a fost intrebat daca s-a negociat cu FMI o tinta a inflatiei ca urmare a impactului pe care il va avea cresterea accizelor.

"Toate majorarile de accize si indexarea si cei 7 eurocenti au ca impact in inflatie o crestere cu 0,2 puncte procentuale", a raspuns ministrul.

In ceea ce priveste tinta de inflatie totala convenita cu FMI, el a sustinut ca aceasta a facut parte din discutiile cu reprezentantii BNR.

"Tinta de inflatie (totala, n.r.) a fost discutata cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, pentru ca este apanajul si gestiunea politicii monetare a BNR. Este stabilita si este prevazuta in acord", a precizat Chitoiu.

Chitoiu: O decizie privind aprobarea actului normativ referitor la reducerea CAS va fi luata in aprilie 2014

Vicepremierul Daniel Chitoiu a mai afirmat marti ca o decizie privind aprobarea actului normativ referitor la reducerea CAS va fi luata in luna aprilie a anului 2014, cand va avea loc o noua misiune FMI.

"Ne-am angajat ca actul normativ (n.r. privind reducerea cotelor de contributii sociale) va fi pregatit in prima parte a acestui an, iar la misiunea (n.r. FMI) pe care o vor avea in luna aprilie vom lua decizia de aprobare a actului normativ, cu aplicabilitate din semestrul doi al anului 2014. Deci, acesta este un angajament clar, ferm, nu o promisiune", a afirmat Chitoiu, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca pentru reducerea CAS nu vor fi impuse alte taxe si impozite.

"Ce este conditionat in document (n.r. scrisoarea de intentie cu FMI) este conditionat de faptul ca reducerea CAS trebuie sa aiba un impact bugetar neutru, adica golul matematic pe care il va avea reducerea CAS cu 5% in a doua parte a anului, respectiv 1,85-1,9 miliarde de lei, asta este impactul bugetar, sa fie acoperit ori prin masurile de imbunatatire a colectarii care au inceput de acum si de reducere a evaziunii si a fraudei fiscale (...) printr-o imbunatatire a administrarii veniturilor. De asemenea putem sa acoperim golurile din a doua parte a anului prin operarea unor taieri de cheltuieli de la diverse capitole care nu se cheltuiesc in anul respectiv. Pentru reducerea CAS-ului nu se vor impune alte impozite sau alte taxe", a spus Chitoiu.

El a mai precizat ca in discutiile cu FMI a fost identificat un gol de 6 miliarde de lei care a provenit din masurile privind cresterea salariilor, indexarea pensiilor, alocarea de sume pe programe de investitii si majorarea co-finantarii pe fondurile europene.

Ministrul a fost intrebat daca urmareste obiectivul privind reducerea CAS cu mandatul sau pe masa.

"Mandatul meu pe masa este pus la dispozitie in orice moment, tot timpul, dar eu ca obiective de mandat nu am numai stimularea economiei si cresterea economica din reducerea fiscalitatii si reducerea CAS-ului. Obiectivul meu de mandat in primul rand este de a imbunatati colectarea veniturilor la bugetul de stat, de a crea o legislatie fiscala coerenta si de a reduce semnificativ evaziunea fiscala", a spus Chitoiu.

Intrebat daca in situatia in care nu sunt intrunite in semestrul doi al anului 2014 conditiile pentru reducerea CAS isi da demisia, ministrul Finantelor a raspuns: "Haideti sa ajungem in luna aprilie, nu la inceputul semestrului doi".

Totodata, presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, marti seara, la finalul sedintei BPN al PNL, ca este multumit de modul in care a negociat ministrul Finantelor cu FMI.

"Eu nu sunt multumit, foarte multumit, nu doar de domnul Chitoiu, ci sunt foarte multumit si de premier", a sustinut Antonescu, mentionand ca intreaga conducere a PNL a fost de aceeasi parere.

De asemenea, Antonescu a declarat ca nu ar fi acceptat incheierea negocierilor cu FMI daca nu era prevazuta reducerea CAS pentru anul viitor.