Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, spera ca noua structura antifrauda, care isi va incepe joi activitatea, sa aduca in primele sase luni cel putin 800 milioane - 1 miliard euro la bugetul de stat, scrie Agerpres.

Daniel ChitoiuFoto: AGERPRES

"Combaterea evaziunii fiscale - acest proces este unul complex. Nu tine numai de structurile ANAF pentru ca implica toate institutiile statului care au rolul de combatere si deducere pana la capat a procedurilor de recuperare a prejudiciilor si de sanctiune a celor care fac evaziune fiscala. Eu sper si angajamentul nostru este ca noua structura (antifrauda rezultata in urma reorganizarii ANAF n.r.), care va incepe actiunile, sper eu, incepand de maine, pentru ca s-a pus pe picioare sa aduca in primele 6 luni de zile cel putin 800 milioane - 1 miliard de euro la bugetul de stat. Acesta este obiectivul lor. Sefii de acum care au fost numiti temporar pleaca daca nu realizeaza acest obiectiv. Au contract de management si de mandat", a spus Chitoiu, in cadrul dezbaterilor privind bugetul pe anul viitor din Comisiile parlamentare pentru buget-finante

Pe de alta parte, ministrul Finantelor a afirmat ca estimeaza o crestere a pretului carburantului la pompa de 0,3-0,4 lei pe litru, aceasta fiind o estimare pesimista, in urma accizei de 0,7 centi pe litru.

"In 2010 pretul petrolului Brent a crescut cu 35,7%, iar al produselor petroliere cu 26,3%, in 2011 pretul petrolului a crescut cu 31,1%, iar pretul carburantilor la pompa s-au majorat in Romania in 2010 cu 13% si in 2011 cu 12,8%, deci la o treime sau maxim jumatate din cresterea neta a pretului carburantului. Crestere accizei cu 0,7 centi nu are ca impact direct la pretul la pompa aceeasi crestere. Cresterea estimata de noi este undeva la 0,3 - 0,4 lei in functie de tipul carburantului, daca este benzina sau motorina, dar aceasta este o estimare pesimista, adica maxima. Noi credem ca pretul in produsul final este mult mai mic pentru ca pretul este raportul dintre cerere si oferta", precizat Daniel Chitoiu.

Acesta a mai spus ca evaziunea fiscala in sectorul de panificatie s-a redus cu 10 - 12 puncte procentuale, intr-o luna de la aplicarea unui TVA scazut.

"Primele rezultate ca urmare a reducerii taxei pe valoarea adaugata la paine sunt imbucuratoare. Din evaluarile pe care le-am facut si cifrele pe care le-am centralizat de la institutiile de control mai putin cele de antifrauda din ANAF care erau in procedura de reorganizare, tot ce am centralizat am constatat, prin asociatiile patronale, ca evaziunea fiscala s-a redus intr-o luna de zile de aplicare cu cel putin 10-12 puncte procentuale", a declarat Chitoiu.