Ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a pregatit un proiect de hotarare prin care cere Guvernului noi fonduri pentru primari, de aceasta data de 150 milioane lei (33,5 milioane euro), cea mai mare suma din ultimele saptamani, pentru facturi restante la lucrari executate, informeaza Mediafax.

Solicitarea este ca banii sa fie alocati din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului, in baza ordonantei de urgenta adoptata recent de Executiv prin care este permis acest transfer de bani, prin derogare de la lege.

Cererea pregatita pentru Guvern este argumentata prin faptul ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a primit numeroase solicitari de la autoritatile administratiei publice locale pentru plata sumelor restante aferente lucrarilor executate la obiectivele de investitii contractate in cadrul Programului national de dezvoltare locala.

In ultimele doua saptamani, Guvernul a alocat pentru primari, prin doua hotarari distincte, fara sa anunte public, 3,5 milioane lei, respectiv 20 milioane lei, cu justificarea ca banii sunt necesari pentru cheltuieli urgente in sezonul rece.

Pentru suma de 3,5 milioane lei, Guvernul a sustinut ca fondurile vor fi alocate doar municipiului Brad, iar pentru totalul celor 20 milioane lei nu au mai fost prezentate primariile care vor primi banii.

Pana in prezent, primariile beneficiare erau stabilite prin hotarare de guvern publicata in Monitorul Oficial, dar pentru distribuirea acestor sume este stabilit ca operatiunea va fi efectuata doar prin ordin al vicepremierului Dragnea.

Legea finantelor publice locale stabileste ca banii din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului sunt repartizati numai pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.

Guvernul a decis insa recent, prin ordonanta de urgenta, ca, prin derogare de la aceasta lege, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin hotarare a Guvernului, pot fi alocate sume ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat si pentru finantarea unor cheltuieli aferente obligatiilor de plata restante care nu pot fi asigurate din bugetul aprobat.

  • UPDATE Liviu Dragnea: Analizam miercuri alocarea de bani catre autoritatile locale, necesarul e de 280 de milioane de lei

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marti, ca la nivelul Guvernului va fi discutata in sedinta de miercuri alocarea unor sume catre autoritatile locale pentru acoperirea unor arierate si sprijinirea acestora in sezonul rece, precizand ca necesarul ar fi de 280 de milioane de lei, transmite Mediafax.

Dragnea a precizat ca in sedinta de Guvern de miercuri va fi analizata alocarea catre autoritatile locale de fonduri pentru acoperirea unor arierate sau rezolvarea unor probleme in sezonul rece.

El a mentionat ca nu poate preciza suma efectiva deoarece aceasta se afla inca in negocieri cu Ministerul de Finante.

"Necesarul este de 280 de milioane de lei pentru plati arieratele generate de rectificarea negativa din aceasta toamna (...) S-au dat 300 de milioane de lei la acest minister (al Dezvoltarii, n.r.) pentru se continua lucrarile pe acest program de dezvoltare locala. Peste trei saptamani de zile a fost o rectificare negativa, s-au luat 280 de milioane de lei, lucrarile au continuat. Deci, primii bani pe care trebuie sa-i dam, trebuie sa-i dam pentru a stinge aceste datorii pe care ministerul le-a facut, dar nu din vina ministerului, ci din cauza rectificarii", a declarat Dragnea.

Vicepremierul a mentionat ca exista si alte solicitari din partea autoritatilor locale, venite pe fondul masurilor luate de guvernarea Boc, care a redus bugetul autoritatilor locale.