Banca Centrala Europeana (BCE) a aratat joi un optimism usor mai marcant in ceea ce priveste capacitatea zonei euro de a reveni la crestere in 2014, in ciuda unei inflatii reduse, scrie AFP.

In proiectiile macroeconomice trimestriale din decembrie, institutia monetara din Frankfurt mizeaza acum pe o crestere de 1,1% a Produsului Intern Brut (PIB) din zona euro in 2014, fata de 1% la estimarea anterioara. Pentru 2015, cresterea este asteptata la 1,5%, potrivit unei prime estimari.

In schimb, in ciuda reluarii cresterii in trimestrul III, care ar urma sa continue si in al patrulea, presedintele BCE, Mario Draghi, a precizat ca, pe ansamblul anului in curs, se asteapta o contractare de 0,4%.

"Activitatea economica ar urma sa profite de o imbunatatire graduala a exporturilor" in 2014 si 2015, precum si de o crestere a cererii interne, "sustinuta de politica monetara acomodanta", a explicat Draghi, in cadrul traditionalei conferinte de presa care urmeaza dupa reuniunea lunara a consiliului guvernatorilor BCE.

Dar "somajul ramane ridicat" iar conjunctura in anumite tari sufera in continuare de programe de reforme si de redresare ale finantelor publice, a spus acesta.

Pe de alta, zona euro se indreapta spre "o perioada prelungita de inflatie scazuta", a subliniat acesta.

BCE a redus previziunile de inflatie, la 1,4% in 2013 (fata de +1,5% estimarea anterioara) si la 1,1% pentru 2014 (fata de +1,3% precedent). In 2015, cresterea preturilor ar urma sa fie mai viguroasa, respectiv 1,3%.

Aceasta inflatie scazuta este motivul pentru care BCE a decis luna trecuta sa reduca principala sa dobanda la 0,25%, cel mai redus nivel din toate timpurile, si care a fost mentinut joi.