Marea Britanie va depasi Franta si Germania si va deveni prima putere economica a Europei la orizontul anului 2030, potrivit unui studiu al Centrului de cercetari economice si comerciale (CEBR) publicat joi de Daily Telegraph si preluat de AFP.

Potrivit acestui Think Tank, Marea Britanie va depasi Franta in 2018 si Germania in jurul anului 2030, dar, la nivel mondial, va fi depasita la randul ei de India si Brazilia in acelasi moment.

"Se prevede ca Germania va pierde locul de prima economie a Europei de Vest in beneficiul Marii Britanii in jurul anului 2030 din cauza dezvoltarii mai importante a populatiei si a dependentei mai reduse fata de alte economii europene", afirma acest studiu.

"Daca euro va cadea, perspectivele Germaniei devin sensibil mai bune", se arata in acest studiu. "O Germanie bazata pe Deutsche Mark nu va fi cu siguranta prinsa de Marea Britanie in ani de zile", sustine studiul.

Presedintele CEBR, Douglas McWilliams, afirma ca economia Marii Britanii se va dezvolta si mai repede daca regatul ar parasi Uniunea Europeana.

"Pe termen scurt, impactul (unei iesiri din UE) va fi fara indoiala negativ" intr-o prima etapa, "dar sentimentul meu este ca, dupa trecerea a 15 ani, va deveni probabil pozitiv", a spus McWilliams, pentru Daily Telegraph.