Grecia va iesi in 2014 din planurile de asistenta UE-FMI si nu va mai solicita un nou imprumut, in conditiile in care va redeveni "o tara normala", a declarat luni premierul Antonis Samaras, citat de AFP.

"In 2014, vom face marele pas al iesirii"din planul de ajutor, a afirmat acesta, intr-o alocutiune televizata de Anul Nou. "Datoria greaca va fi declarata in mod oficial viabila si nu va mai fi nevoie de noi accorduri de asistenta sau de imprumuturi", a sustinut acesta.

Astfel, 2014 va fi anul in care "Grecia va reveni pe piete si va reveni ca o tara normala ca si altele", a adaugat primul ministru.

Ministrul Finantelor, Yannis Stournaras, a facut duminica afirmatii similare, asigurand ca Grecia nu mai are nevoie de un nou plan de salvare UE-FMI dupa finalul celui de-al doilea, in curs de derulare, si care se termina in iulie 2014.

In cadrul a doua planuri succesive de la inceputul crizei, in 2010, Grecia a beneficiat de linii de credit de peste 240 de miliarde de euro, in schimbul unor masuri drastice, care au afectat dur viata cotidiana in aceasta tara.

In schimb, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, afirmase luni, intr-un interviu acordat Bild : "Vom decide la mijlocul anului (2014) daca este nevoie de un nou ajutor pentru Grecia".

Tara spera sa revina la o usoara crestere economica anul viitor, dupa sase ani de recesiune, si dupa ce a inregistrat in 2013 un excedent primar (in afara serviciului datoriei) de 812 milioane euro.

Grecia preia miercuri, pentru sase luni, presedintia rotativa a Uniunii Europene, care va fi marcata in special de alegerile europene intr-un context dominat de ascensiunea populismului.