In primul rand, moneda Letoniei era fixata la Euro de mai bine de 10 ani, aderand la ERM II in 2005.

Atunci cand ai o economie mica si deschisa, o moneda total convertibila poate fi foarte usor atacata de catre speculatori facand comertul extrem de dificil. Cum principalul partener comercial este Zona Euro (aici includ si Lituania care are moneda ancorata in Euro), este logic sa adopte Euro ca moneda, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

Aceeasi solutie a fost adoptata pana acum si de Slovenia, Slovacia si Estonia. Lituania si Bulgaria au si ele caracteristici similare: economii mici si deschise si au moneda nationala ancorata in Euro (un amanunt: Leva bulgareasca valora fix cat o marca germana).

Economii un pic mai mari precum Polonia, Cehia, Ungaria sau Romania isi permit mai multa flexibilitate si, din cate am observat in ultimii doi ani, o politica de pierdere de valoare a monedelor nationale fata de Euro pentru a creste competitivitatea.

Desigur, trecerea la Euro este si o decizie politica (unii afirma ca este in primul rand o decizie politica); cu siguranta ca politica a jucat un rol si in cazul Letoniei: aderarea la Zona Euro fiind vazut ca un ultim pas de despartirea de trecutul sovietic.

Comenteaza pe Jeopardy.