Secretarul american al Trezorerei, Jack Lew, aflat miercuri la Berlin, a cerut din nou Germaniei sa contribuie mai mult la cresterea economica europeana, stimulandu-si consumul si investitiile, scrie AFP.

"Credem ca politicile care promoveaza mai multe investitii si cerere interna ar fi bune pentru economia germana si pentru economia mondiala", a declarat Jack Lew, dupa ce i-a transmis cancelarului Angela Merkel, care s-a ranit recent la schi, urarile de sanatate ale presedintelui Barack Obama.

"Este foarte important sa gasim echilibrul potrivit", a adaugat el, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau german, Wolfgang Schauble, apreciind ca scopul comun al celor doua tari este "crestere si reforme".

Evitand sa numeasca in mod specific Germania, functionarul american s-a aratat mai moderat in afirmatii, dupa ce un raport provenit de la serviciile sale a criticat dur la finele lui octombrie "cresterea anemica a cererii interne" a primei economii europene si "dependenta sa fata de exporturi", sursa de "dezechilibre".

Intamplator, tot miercuri au fost prezentate cifrele excedentului german pentru luna noiembrie, care au aratat o noua crestere a exporturilor si un recul al importurilor.

Dar "in cadrul zonei euro nu exista un excedent german, deci ne aducem contributia la o situatie de echilibru, cu atat mai mult cu cat este intr-adevar de neconstetat ca cererea interna sustine cresterea germana", s-a aparat Wolfgang Schauble.

Ministrul german a repetat importanta "continuarii eforturilor pentru reforme structurale puternice", singurele care "pot, intr-o economie mondiala care se schimba atat de rapid, sa garanteze o dezvoltare durabila si stabila".

Excedentul comercial al Germaniei a atins 17,8 miliarde de euro in noiembrie, cu peste un miliard mai mult fata de luna octombrie, in date corijate cu variatiile sezoniere. Acesta se explica in principal printr-o reducere cu 1,1% a importurilor, dar si printr-o noua crestere a exporturilor, de 0,3%.