Usa Uniunii Europene (UE) este deschisa pentru investitiile chineze, iar discutiile programate saptamana urmatoare intre UE si China in privinta protectiei investitiilor ar putea fi un pas important in consolidarea legaturilor economice, a declarat joi comisarul european pentru economie, Olli Rehn.

"Consideram binevenite investitiile chineze in Europa si vrem sa lucram la un acord care sa faciliteze accesul la piata in ambele sensuri - ca pe o strada cu dublu sens. Ar trebui sa faciliteze si protectia investitiilor, precum si tratamentul la nivel de state, astfel incat sa avem conditii egale", a declarat comisarul Rehn, intr-o conferinta de presa la Beijing, relateaza MarketWatch, preluata de agentia Mediafax.

Reprezentanti ai Chinei si UE urmeaza sa se intalneasca saptamana urmatoare la Beijing pentru prima runda de negocieri asupra acordului referitor la investitii.

Atentia oficialilor chinezi este indreptata asupra protectiei investitiilor, noteaza MarketWatch.

Potrivit documentelor UE, protejarea investitiilor ar putea include garantii pentru tratament nediscriminatoriu si recurgerea directa la arbitraj international in anumite situatii.

UE a incercat in ultimii ani sa obtina un acces mai amplu pentru companiile europene pe piata chineza. Camera de Comert a UE din China este nemultumita de mult timp in privinta reglementarii excesive, care include restrictii prea dure in sectorul bancar si obligatia formarii de companii mixte.

Cele doua parti par sa inregistreze progrese in rezolvarea disputelor comerciale. Anul trecut au pus capat unor divergente legate de vanzarea de panouri solare, iar oficialii europeni s-au declarat optimisti ca se poate evita impunerea unor eventuale penalitati pentru industria vinului din UE.

Jeroen Dijsselbloem, ministru de Finante al Olandei si sef al Eurogroup (din care fac parte ministrii de Finante ai statelor euro), a declarat, la aceeasi conferinta de presa cu Rehn, ca nu este ingrijorat referitor la nivelul redus al inflatiei din zona euro, intrucat aceasta reflecta reformele structurale adoptate.

"Nu este o amenintare acuta ca va continua in acelasi sens", a spus el.

Inflatia anuala din zona euro a incetinit in decembrie la 0,8%, sub tinta Bancii Centrale Europene de 2%, de la 0,9% in noiembrie. Evolutia a alimentat temeri ca inflatia foarte redusa sau chiar o scadere a preturilor ar putea pune in pericol economia fragila a zonei euro.

BCE estimeaza o crestere economica de 1% in zona euro in acest an.

Cei doi oficiali europeni s-au intalnit la Beijing cu vicepremierul Ma Kai si cu seful Bancii Chinei, Zhou Xiaochuan, si au programata o intrevedere cu ministrul de Finante, Lou Jiwei.