Consiliul de stat grec a declarat neconstitutionala reducerea salariilor politistilor, soldatilor, pompierilor si personalului maritim, decisa de guvern la finele lui 2012 in cadrul masurilor de austeritate puse in practica in schimbul unui ajutor financiar international, scrie AFP.

In Grecia, Consiliul de Stat este instanta administrativa suprema.

Judecatorii au dat astfel dreptate sindicatelor din diferite corpuri ale functionarilor in uniforma care au contestat legea de programare 2013-2016, votata in noiembrie 2012, si care prevede taieri de peste 300 de milioane de euro in salarii si pensii.

Un general de corp de armata si-a vazut astfel salariul redus de la 1.753 euro la 1.479 euro.

Legea prevedea ca aceasta masura sa se aplice retroactiv incepand cu august 2012, un principiu de retroactivitate frecvent utilizat in aplicarea reducerilor de salarii sau cresteri de impozite decise de patru ani de executivul grec, ca raspuns la solicitarile creditorilor internationali.

Decizia a fost publicata dupa mai multe saptamani si motivarea sa nu este cunoscuta inca luni, precum si nici impactul financiar asupra executivului, care intampina deja divergente cu troica UE-BCE-FMI asupra nevoilor de finantare bugetare pentru lunile urmatoare.

"Guvernul respecta, desigur, deciziile Consiliului de Stat" dar trebuie intai sa ia cunostinta de decizie pentru a o putea evalua, a afirmat purtatorul de cuvant al guvernului, Kedikoglou, la postul de radio Vima.

Consiliul de stat grec a fost sesizat in numeroase randuri asupra masurilor de austeritate adoptate de catre guvern, care se afla sub asistenta financiara internationala din 2010, pentru a evita falimentul.

Astfel, a declarat constitutional primul memorandum de austeritate votat in martie 2010, dar a cenzurat reducerile de salarii ale judecatorilor si trimiterea in somaj a circa 2.000 de functionari in 2011.

Alte decizii sunt in continuare in judecata, in special cea privind reducerea salariului minim la 580 de euro sau reducerea salariilor si a pensiilor altor categorii e functionari.

"Oricare ar fi numarul deciziilor, nu vom putea inventa acesti bani", a reactionat ministrul Sanatatii Antonis Georgiadis sur la radio Antenna.