Economia Statelor Unite a crescut peste asteptari in trimestrul IV, in ciuda paraliziei bugetare din octombrie, afisand o crestere de 3,2% in cifre anualizate, potrivit primei estimari a departamentului Comertului, publicata joi si citata de AFP.

Previziunea medie a analistilor indica o crestere a PIB-ului de 3% in acest interval.

Aceste cifre arata o incetinire in raport cu cresterea din trimestrul precedent (4,1%), chiar daca cheltuielile pentru consum, investitiile intreprinderilor si exporturile s-au accelerat.

Valoarea produselor si a serviciilor vandute sau stocate in Statele Unite a atins 17.102 miliarde de dolari in ultimul trimestru din 2013.

Acest trimestru a fost insa marcat de inchiderea partiala a serviciilor federale ("shutdown") in primele 15 zile din octombrie, pe fondul disputelor dintre Congres si Casa Alba legate de buget.

"Impactul total al acestui shutdown nu poate fi cuantificat deoarece anumite date nu pot fi evaluate separat", noteaza departamentul, adaugand insa ca "efectul reducerilor orelor de munca (...) a redus cresterea PIB cu circa 0,3 puncte procentuale".

Astfel, cheltuielile guvernului federal au acuzat o scadere 12,6% in acest trimestru.

Vestea buna vine de la cheltuielile pentru consum - care constituie aproape doua treimi din PIB - si care afiseaza o crestere de 3,3%, cea mai puternica in ultimii trei ani.

Investitiile intreprinderilor au crescut cu 3,8%, usor mai putin decat in trimestrul III (+4,8%) dar exporturile au crescut cu 11,4%, fata de +3,9% in trimestrul precedent.