Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la Romania TV, ca presedintele Traian Basescu l-a informat, in cadrul unei discutii pe care a avut-o cu el joi seara, ca nu va semna acordul cu FMI, ceea ce inseamna ca "operational, nu avem acord" cu Fondul, dar Romania isi va respecta in continuare angajamentele asumate.

Acesta a fost intrebat de moderatori daca Traian Basescu va semna acordul cu FMI.

"Mi-a spus ca nu vrea sa semneze", a raspuns Ponta, care a adaugat ca a discutat cu seful statului joi seara. Intrebat ce motive a invocat Basescu, primul ministru a mentionat ca acesta nu i-a "dat detalii".

"Operational nu avem acord in vigoare, insa in realitate noi ne tinem de absolut toate obligatiile pe care ni le-am asumat (...) Aplicam acordul chiar daca el birocratic vorbind e intr-o situatie oarecum de suspendare", a continuat Ponta, explicand ca memorandumul cu FMI "nu poate intra in bord fara semnatura presedintelui".

Seful Executivului nu crede insa ca vor exista efecte negative asupra costului la care se finanteaza Romania pe pietele finaciare: "Din fericire in continuare ne imprumutam foarte ieftin", in conditiile in care toate datele macroeconomice sunt "pozitive".

In plus, "de la FMI oricum nu luam niciun ban, tot platim ce am luat din 2009", a subliniat Victor Ponta, precizand insa ca Romania va pierde top-up-ul (posibilitatea de a finanta suplimentar cu 10% un proiect din fonduri europene) in lipsa acordului cu FMI.