Rata somajului in Grecia a atins 28% in noiembrie, cotinuand sa progreseze in cifre anualizate si afectand sase tineri din zece, a anuntat joi autoritatea pentru statistici (Elstat), citata de AFP.

In noiembrie 2012, rata somajului a fost de 26,3%. Fata de luna precedenta, somajul a crescut cu 0,3 puncte, fata de doar 0,1 puncte in septembrie si octombrie.

Cu 61,4%, rata somajului in randul persoanelor sub 24 de ani a revenit in noiembrie peste pragul de 60%. In octombrie, a fost 57,9% iar in urma cu un an 61%.

In noiembrie, femeile erau in continuare cele mai afectate, cu o rata de 32,2% fata de 24,9% in randul barbatilor.

Guvernul de coalitie conservatori-socialisti condus de Antonis Samaras mizeaza pe o reducere usoara a somajului in 2014, dupa mai multi ani de crestere neintrerupta, mizand pe o usoara revenire la crestere (0,6%).

Mai multi economisti considera insa ca aceasta imbunatatire a pietei muncii va fi foarte lenta. Grecia are cel mai mare somaj din zona euro.

Grecia a cunoscut sase ani consecutivi de recesiune si a inceput al patrulea an sub asistenta financiara internationala, marcata de o politica stricta de austeritate, in schimbul creditelor de la UE si FMI care i-au permis sa evite falimentul.