Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, ca este pastrat sistemul de impozitare unica pentru "diferite ratiuni", dar la momentul oportun trebuie aplicata cota de impozitare progresiva, aflata in programul de guvernare, relateaza agentia Mediafax.

"Sa nu uitam discutia despre sistemul de impozitare. Pastram in continuare un sistem de impozitare de cota unica pentru diferite ratiuni, dar sensul unei cote de impozitare regresive sau progresive, care este in programul nostru de guvernare, votat in Parlament, este un lucru la care trebuie sa ne gandim foarte serios si sa-l punem la momentul oportun in practica", a precizat Corlatean, la dezbaterea S&D "Relaunching Europe".

Totodata, ministrul a precizat ca Guvernul condus de Victor Ponta a reusit intr-o perioada foarte scurta de timp si "fara sa afecteze echilibrul macroeconomic" sa adopte "masuri reparatorii" in 2012: restituirea banilor de pensii si salarii, punand bazele cresterii economice in acelasi timp.

Ministrul de Externe a subliniat ca aceste masuri erau necesare dupa ce romanii au experimentat efectele masurilor fostei guvernari de dreapta. "O guvernare nu doar injusta din punct de vedere social, in sens larg, dar o guvernare de dreapta, care a promovat solutii de austeritate extrem de dure, taieri drastice de salarii si pensii, dar a demonstrat si foarte mult dispret", a continuat Corlatean.

In opinia sa, in acest moment este "necesara incheierea unui ciclu de putere al dreptei conservatoare, care prin asa-numitele solutii economice, politice, sociale, impuse in ultimii ani la nivelul UE a generat efecte politice, institutionale, economice, sociale perverse si a consolidat o stare de recesiune economica un numar de ani pentru Europea, masuri de austeritate foarte dure, somaj si, in ultima instanta, o zdruncinare a increderii cetateanului european in proiectul economic, politic, social, cultural al UE".

Dezbaterea din seria "Relaunching Europe", intitulata "Solidaritate sociala si oportunitati pentru o Romanie inclusiva", organizata la initiativa Grupului Aliantei Progresiste S&D din Parlamentul European, isi propune sa discute despre viziunea si contributia familiei social-democrate europene pentru noul ciclu de evolutie al UE.

La dezbatere mai participa liderul socialistilor europeni din PE, Hannes Swoboda, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul Mediului, Rovana Plumb, si europarlamentarii PSD Corina Cretu, Catalin Ivan si Victor Bostinaru.