Schema de injumatatire a ratelor bancare pentru anumite persoane va fi aplicata incepand cu luna iulie a acestui an, iar creditul fiscal va intra in vigoare dupa doi ani, din 2016, a declarat premierul Victor Ponta, citat de agentia Mediafax.

"Este pentru acest an, de la 1 iulie. Ministrul Finantelor a explicat un lucru care este atat de tehnic incat nu incape (in titlul stirilor - n.r.). De la 1 iulie se poate aplica acea injumatatire a ratei pe o perioada de doi ani, creditul fiscal intra in vigoare din 2016, dupa doi ani, asta incerca sa spuna ministrul, dar nu are cum sa spuna in cuvinte foarte simple lucruri complicate. Incearca si ea, saraca, ce sa facem...eu sunt traducatorul", a spus Ponta.

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a fost citat, marti, la Adevarul, afirmand ca schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, cunoscuta ca electorata, va suferi modificari de calcul fata de formula ministrului Bugerului, Liviu Voinea, si va intra in vigoare incepand cu anul 2016.

"Se va aplica, dar vreau sa o supun dezbaterii atat cu bancile, cat si cu mediul academic. Noul plan este sa ajutam pe cei cu venituri mici din 2016, am format un grup care sa identifice orice posibila problema. Daca sunt persoane cu venituri mici, e bine sa fie ajutati inainte ca acest imprumut sa de devina neperformant. Trebuie sa fie mai putin birocratica. Am mai schimbat formula domnului Voinea", a fost citatul prezentat al ministrului.

In luna februarie, premierul Victor Ponta a anuntat, la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International, ca Guvernul va aplica un program de stimulare a consumului, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai dupa expirarea perioadei de reesalonare.

Guvernul estimeaza ca aceasta schema de reduceri fiscale pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014.