FMI aproba prima si a doua evaluare a acordului cu Romania: Cresterea economica a atins nivelul maxim dupa criza, inflatia este la minimul istoric, dar economia si sectorul financiar raman vulnerabile la socuri

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 26 martie 2014, 21:08 Economie | Finanţe


Fondul Monetar International a aprobat miercuri prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat cu Romania, apreciind ca deficitul de cont curent s-a redus semnificativ, cresterea economica a atns maximul perioadei post-criza iar inflatia a atins nivele minime istoric, dupa Revolutie. Cu toate acestea, economia si sectorul financiar raman vulnerabile la socuri, astfel incat aplicarea ferma a reformelor este esentiala pentru a mentine stabilitatea macroeconomica, avertizeaza FMI.

Prin aprobarea celor doua evaluari, FMI pune la dispozitia Romaniei, suplimentar, 389,4 milioane Drepturi Speciale (DST, circa 436,3 milioane euro).

Totodata, bordul FMI a aprobat o derogare de la clauza de performanta legata de soldul general al deficitului general al bugetului consolidat, care a fost ratat la o diferenta mica.

"Romania realizeaza progrese bune in cadrul acordului preventiv stand-by. Cresterea economica a atins nivelul maxim in perioada post-criza in 2013, deficitul de cont curent s-a redus semnificativ iar inflatia a scazut la nivele minime istoric. Cu toate acestea, economia si sectorul financiar raman vulnerabile la socuri", a declarat David Lipton, prim-adjunct al directorului FMI.

Acesta a aratat ca imbunatatirea cheltuielilor de capital, colectarea mai buna a veniturilor si implementarea unui sistem de control al cheltuielilor sunt prioritati-cheie pentru 2014, precizand ca exista nevoia unor actiuni suplimentare de reforma in Sanatate si pentru protejarea familiilor sarace de cresterea preturilor la energie.

De asemenea, oficialul FMI recomanda intarirea transmisiei politicii monetare. Sistemul bancar ramane bine capitalizat, dar autoritatile trebuie sa accelereze rezolvarea problemei creditelor neperformante si sa supravegheze indeaproape riscurile legate de dezangajarea bancilor mama.

Acesta noteaza ca reformele structurale au progresat in sectorul energiei si transporturi.

Pe ansamblu, FMI estimeaza ca obiectivele programului au fost indeplinite, pe ansamblu, desi progresele in ceea ce priveste reformele structurale sunt inegale iar vulnerabilitatile raman.

Echipele Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat la Bucuresti in perioada 21 ianuarie - 4 februarie pentru discutii privind prima si a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut, potrivit Mediafax.

Institutiile financiare internationale si Guvernul mizeaza pe o crestere de 2,2-2,5% a Produsului Intern Brut in acest an, dupa un avans de 2,8% in 2013, datorat in principal productiei industriale si recoltei bogate.

Guvernul estimeaza scaderea inflatiei in prima jumatate a acestui an, insa indicatorul ar urma sa revina peste intervalul tintit de banca centrala in a doua parte a anului, in principal din cauza efectelor de baza si a impactului accizelor. Deficitul de cont curent ar trebui sa se mentina intre 1-1,5% din PIB in 2014.

Totodata, se estimeaza un deficitu bugetar de 2,2% din PIB in acest an, in termeni cash, plafon care include spatiu pentru o cofinantare mai mare a fondurilor UE si pentru sustinerea investitiilor generatoare de crestere.

Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Romania a incheiat cu succes, in ultimii patru ani, doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat in 2011 si finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.

Pe partea de masuri fiscale, Guvernul s-a angajat fata de FMI sa analizeze, in acest an, eficienta masurii de reducere temporara a cotei TVA la paine si produse de panificatie la 9%, si sa decida daca aceasta masura va fi permanentizata, potrivit scrisorii de intentie trimise in luna martie la Washington. Tot in acest an, guvernul va pregati o strategie pentru un nou regim de impozitare si evaluare a proprietatilor, introducand principiul destinatiei proprietatii. De asemenea, un grup de lucru interministerial va pregati un nou regim de impozitare in sectorul petrolului si gazelor naturale, valabil in perioada 2015-2024.

Guvernul noteaza de asemenea in scrisoare ca va "incerca" sa implementeze, in a doua parte a acestui an, o reducere semnificativa a cotei contributiilor sociale, intr-o maniera "neutra din punct de vedere bugetar", cu accentul pe masuri de largire a bazei de impozitare.

Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Muncii vor incepe o analiza cuprinzatoare privind rezultatele Pilonului II al sistemului de pensii si impactul acestuia asupra dezvoltarii pietei de capital din Romania, potrivit scrisorii de intentie, unde se precizeaza ca Executivul evalueaza, de asemenea, optiunile de reducere a poverii fiscale intr-o maniera neutra din punct de vedere bugetar.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa declanseze, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Inspectia Muncii, in semestrul al doilea al acestui an, o serie de controale la firme, in cadrul unui "proiect-pilot" care va fi definitivat in perioada imediata, pentru identificarea muncii la negru si a cazurilor de evaziune, potrivit scrisorii de intentie.

Scrisoarea anunta si intentia Guvernului de a crea o baza de date centrala care sa permita gestionarea si evaluarea, impreuna cu autoritatile locale, a datelor privind impozitele, taxele si contributiile datorate bugetului general consolidat, precum si informatiile despre proprietati, mizandu-se pe faptul ca aceasta va fi o sursa importanta de informatii pentru contribuabili "care ar trebui sa duca si la cresterea conformarii" pana la 31 decembrie 2014.

Documentul prevede de asemenea majorarea salarului minm la 900 lei pe luna incepand din luna iulie, dupa cresterea de la 800 lei pe luna la 850 lei pe luna in ianuarie. Totodata, Guvernul va continua sa ajusteze numarul angajatilor din sectorul public, prin iesirile naturale din sistem si prin "identificarea redundantelor".

Acordul cu FMI prevede lansarea unor oferte publice initiale, la finele lunii iunie, pentru 15% din actiunile statului la Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica. Realizarea obiectivului privind privatizarea Hidroelectrica a fost pusa insa sub semnul intrebarii dupa ce compania de stat a reintrat in insolventa, in luna februarie, cand Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding si EFT, dar si de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu si Directia Venituri Buget Local Sector 2 si a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti.

Guvernul s-a mai angajat, in scrisoare, la o restructurare agresiva a companiei CFR Marfa, cel mai mare transportator feroviar de marfa din Romania, si continuarea procesului de privatizare cu un investitor strategic.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3878 vizualizari

 • -13 (25 voturi)    
  acesta este miracolul (Miercuri, 26 martie 2014, 23:18)

  evoque [utilizator]

  produs de deciziile intelepte luate de presedintele romaniei care a spus "fmi nu are ce cauta in romania" pardon a retractat acest lucru si a taiat salarii si pensii a marit tva si boc a aplicat planul maret.
  Ce economie puternica am fi avut daca nu se mai platea nici un salar si nici o pensie si am fi facut tva-ul de 99%.
  Mai, cum a ratat presedintele asta, fantastic, acum cred ca eram inaintea chinezoilor, mare pacat.
  • +2 (6 voturi)    
   si acum traducerea (Joi, 27 martie 2014, 10:49)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Fiindca limbajul comunist, bine stapanit de Evoque si alti postaci antenisto-ruso-usl-isti totul trebuie citit invers daca vreti o urma de logica.
   Va sa zica:
   Masurile luate de Boc cu sprijinul politic al lui Basescu isi arata roadele in sfarsit.
   Daca TVA ramanea 19% si nu se aplica aceea reducere temporara a salariilor(atentie, pensiile nu s-au redus) Romania ar fi ajuns mai rau ca Grecia.
   Intradevar am ratat sansa de a ajunge in stadiul Coreei de Nord.
 • +4 (8 voturi)    
  Romania, tara porcilor (Joi, 27 martie 2014, 0:38)

  Clop [utilizator]

  Vreti paine - ad litteram si in fapt - va dam paine! Vi-l servim si pe Daniel cu cuminecatura cu tot. Ce mai vreti?!

  Sa ne traduca Ponta, saracul, despre ceea ce ne balmajeste oficios FMI-ul...

  TVA-ul la paine, este pentru burtile fara educatie, fara discernament si care mananca 2 paini umflate cu pompa la o singura masa. Masa de manevra.

  Cand citesti ca cele mai tari sectoare din gestionarea unei tari sunt vulnerabile, zisa pe fata a FMI-ului pentru Romania, iti vine sa te duci in codrul verde, sa iei o gura de aer proaspat si sa decizi ca maine emigrezi fara sa vrei sa-ti mai pui alte intrebari.

  *Pentru analiza comparativa la TVA-ul pe paine
  http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/rates/vat_rates_en.pdf

  ** De la 1 aprilie vom avea acciza pe carburanti si vom avea un nou tiptil al preturilor.
 • +9 (11 voturi)    
  inflatia la minim istoric? (Joi, 27 martie 2014, 1:01)

  gigi1 [utilizator]

  Eu nu stiu ce alimente de baza si ce mai include bnr in ecuatia din care calculeaza inflatia, probabil iau in calcul aceleasi produse dar nu observa ca a fost scazuta calitatea pentru a putea mentine pretul, asta nu e tot inflatie dar sub o alta forma? si e din ce in ce mai accentuata, acelasi pret produse mai proaste sau gramaj mai mic.

  Si nu stiu cum de "duduie" iar economia ca in 2008 ca nivelul de trai e in scadere, iar cifre distorsionate ca sa dea bine pe hartie.
 • +6 (8 voturi)    
  Si-atunci, de ce traim mai rau ca niciodata? (Joi, 27 martie 2014, 9:31)

  D-or [utilizator]

  Cum se traduce aceasta crestere in viata omului de rind? Salariile nu au mai crescut de multi ani, toate drepturile si bonusurile suspendate.

  Daca cifrele sunt corecte, inseamna ca aceasta crestere nu a facut decit sa mareasca ecartul dintre clasele sociale. Cel mai periculos si de nedorit lucru.
  Pentru ca saracia naste monstri.
  • 0 (4 voturi)    
   Pai, este simplu! (Joi, 27 martie 2014, 11:50)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Se mananca, respira, bea... trandafiri!
   Au vrut uslam, sa ia cu lopata!
   Acum s/a schimbat calimera; acum vor usede!
   Sa/l ia si p'asta!
   Dar sa nu ni/l bage noua pe gat!
   Sa/l tina in ograda lor!
 • +9 (9 voturi)    
  Si-atunci, de ce s-a limitat accesul la justitie? (Joi, 27 martie 2014, 9:49)

  D-or [utilizator]

  Accesul la dreptate si justitie da masura libertatii noastre. Ne-am pierdut libertatea si nici nu stim.

  Printr-o simpla ordonanta de urgenta (80/2013), taxele de judecata au fost crescute la valori inaccesibile cvasi-majoritatii cetatenilor. De exemplu, pentru o contestatie, trebuie platita in citeva zile suma de 1000 lei.
  S-a facut un studiu de impact, pentru a vedea citi romani dispun in orice moment de aceasta suma?
  Isi mai pot ei apara dreptatea, atita cita o au?

  S-a facut un studiu asupra efectului acestei OUG, cite cereri au fost anulate din cauza imposibiliatatii platii taxelor, cu cit a scazut numarul dosarelor?
 • +4 (6 voturi)    
  De ce s-au redus toate serviciile? (Joi, 27 martie 2014, 10:03)

  D-or [utilizator]

  Constat zi de zi scaderea si nu cresterea tuturor serviciilor: serviciile medicale chiar si cele pediatrice, reducerea numarului administratiilor financiare, reducerea serviciilor de posta (ca numar de oficii si program), reducerea transporturilor, reducerea punctelor de plata si de relatii cu publicul la energie, etc.
 • +2 (4 voturi)    
  un fel de credit cu buletinul (Joi, 27 martie 2014, 10:22)

  jackalphonse [utilizator]

  este un semn ca va mai dura criza un timp destul de lung. suntem aproape in colaps, numai fmi ne spune ca suntem pe val, ca sa mai imprumutam ceva


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by