Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca de compensarea de 4 centi la acciza vor beneficia transportatorii care au peste 7,5 tone, conform sistemului european aplicat de sase tari europene si solicitat si de catre Romania.

"De compensare vor beneficia cei care au licenta de transport, reglementarea europeana fiind de 7,5 tone, transportatorii care au peste 7,5 tone. E un sistem european pe care il aplica sase tari europene si pe care l-am solicitat si noi pentru cei care au licenta de transport", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a precizat ca in acest fel transportatorii vor fi sprijiniti, primind inapoi 4 centi din acciza de 7 centi, iar cei care fac evaziune vor fi lasati in afara, intrucat reducerea se va aplica doar celor care aduc facturi.

Intrebat de ce nu se face o schema de compensare si pentru cetateni, Ponta a precizat ca avantajele pentru cetateni constau in alte lucruri.

"Daca avem autostrazi, atunci, in loc sa mai faci de la Cluj sapte ore pana la Bucuresti, faci patru ore. Atunci consumi mai putin carburant, te duci mai rar cu masina la reparat si, in primul rand, mai important e faptul ca, in loc sa avem atatea mii de oameni care mor pe sosele din cauza tirurilor, cu siguranta numarul de accidente va scadea", a spus Ponta.

"Asta trebuia sa o facem de mult, de pe vremea cu ᅡAici sunt banii dumneavostraᅡ, cand se luau banii, dar nu se facea nimic cu ei", a adaugat Ponta.

Guvernul va inapoia transportatorilor 4 centi din cei 7 centi reprezentand acciza la carburant care va fi introdusa din aprilie, suma care va fi achitata trimestrial si pe baza facturii de achizitionare a carburantului, declara, saptamana trecuta, premierul Ponta.

De asemenea, Ponta spunea ca acciza la carburanti va fi aplicata din luna aprilie, iar Guvernul va introduce si un set de masuri fiscale care sa permita transportatorilor corecti, neimplicati in acte de evaziune fiscala, sa recupereze o parte importanta din suma aferenta acestei accize.

Recuperarea unui procent din acciza pentru carburanti platita de transportatori trebuie sa se faca intr-un mod simplu si eficient, urmarind modelul taxei pe valoarea adaugata (TVA), se arata intr-un comunicat al Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT) transmis saptamana trecuta.

Ordonanta de Urgenta prin care transportatorii rutieri isi vor recupera cei 4 centi platiti la acciza pe carburant va fi aprobata "cel mai probabil" miercuri, in sedinta de guvern, a declarat luni premierul Victor Ponta, el precizand ca banii vor fi recuperati doar in baza facturilor. "Sigur ca da, vom da Ordonanta de Urgenta. Asteptam ultimele discutii azi si cu uniunile de transportatori, si cu Comisia Europeana si probabil ca miercuri luam decizia", a spus Ponta.