Acciza de sapte eurocenti pe litrul de carburant putea fi evitata, spune intr-un interviu la RFI presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. El se asteapta ca masura intrata in vigoare pe 1 aprilie sa aiba efecte negative asupra economiei. Dumitru declara ca in prezent, colectarea veniturilor la buget este "foarte-foarte slaba".

Ionut Dumitru spune ca "fara indoiala, nu putem discuta de efecte pozitive. Cand cresc taxele, efectul in economie nu poate fi decat negativ. Discutam de un efect negativ asupra inflatiei, un efect mai mult decat semnificativ, atat un efect direct, prin pretul combustibililor, care sunt reflectati in indicele preturilor de consum, cat si un efect indirect, prin preturile de productie care se vor reflecta in ultima instanta in preturile la consumator si la alte produse. Sa speram ca acest impact va fi unul limitat atunci cand vorbim de acest impact de runda a doua asupra altor preturi decat preturile afectate in mod direct si anume pretul combustibililor".

Presedintele Consiliului Fiscal precizeaza ca "discutam de un efect negativ si la nivel economic in general, la nivelul activitatii economice. O crestere de costuri de productie nu poate sa insemne decat o reducere a competitivitatii pentru foarte multe firme care au o pondere mai semnificativa a costurilor din zona asta de combustibili in total costuri. Deci fara indoiala, efectele sunt negative".

Continuarea pe www.rfi.ro