Fondul Monetar International a afirmat miercuri ca Rusia, a carei economie este puternic afectata de criza ucraineana, a intrat deja in recesiune si nu va inregistra in acest an decat o crestere foarte putin peste zero, scrie AFP.

"Daca definim recesiunea ca doua trimestre consecutive de crestere negativa, atunci Rusia traverseaza in prezent o recesiune", a declarat Antonio Spilimbergo, care conduce misiunea Fondului la Moscova, citat de agentiile rusesti.

Pentru 2014, FMI a scazut drastic previziunea de crestere, la 0,2% fata de 1,3% anterior, si a avertizat ca ar putea sa o reduca in continuare.

Pentru 2015, Fondul a redus prognoza de crestere a produsului intern brut la 1%, fata de estimarea anterioara de 2,3%, a precizat Spilimbergo.

La inceputul lui aprilie, FMI redusese previziunea pentru 2014 de la 1,5% la 1,3%, din cauza crizei ucrainene, dar acum a mers mult mai departe.

"Am rectificat previziunea noastra pentru a tine cont de complicarea situatiei si de nivelul semnificativ de incertitudine legat de tensiunile geopolitice si de sanctiuni", a explicat Spilimbergo.

Statele Unite au avertizat ca, daca se continua escaladarea crizei ucrainene, va supune sanctiunilor sectoare intregi ale economiei si va viza societati controlate de oameni de afaceri apropiati lui Vladimir Putin, in special banci si sectorul hidrocarburilor.