Federatia Europeana a Bancilor (EBF) a apreciat vineri drept mai degraba "simbolica" decizia Bancii Centrale Europene de a trece in domeniul negativ facilitatea de depozit, avertizand totodata asupra efectelor negative ale acestei decizii, scrie AFP.

BCE a anuntat joi o reducere a dobanzilor de referinta si chiar aducerea uneia dintre ele, facilitatea de depozit, in domeniul negativ, la -0,10%, ceea ce nicio alta mare banca centrala nu a experimentat pana in prezent.

"Dobanda negativa, chiar daca este istorica, este inainte de toate simbolica", a comentat unul dintre directorii EBF, Robert Priester, citat intr-un comunicat.

Dar "in calitate de banci, nu impartasim entuziasmul pentru dobanzi negative", a adaugat el. "Am putea spune ca acestea penalizeaza bancile care isi tin banii la BCE". Si "s-a dovedit ca dobanzile negative afecteaza profitabilitatea sectorului bancar".

Dobanda negativa vizeaza penalizarea bancilor care isi tin lichiditatile la BCE timp de 24 de ore si vizeaza incurajarea bancilor sa crediteze intreprinderile si gospodariile.

Iar "efectele ar putea fi pe termen scurt", avertizeaza Priester. "In calitate de banci europene, nu vedem dobanzile negative ca un mijloc eficient de incurajare a creditarii. Cererile de credite sunt in continuare insuficiente iar pietele financiare ale zonei euro continua sa fie foarte fragmentate, ceea ce ar putea avea drept consecinta transferarea costurilor asupra debitorilor", a mai spus acesta.