Premierul japonez Shinzo Abe a anuntat vineri o reducere a impozitelor pentru societati, care ar putea scadea de la circa 35% in prezent la mai putin de 30% in cativa ani, scrie AFP.

"Obiectivul nostru este sa reducem in cativa ani impozitul real asupra societatilor" intr-un interval cuprins intre 20 si 29%, a spus acesta, in fata presei.

Aceasta masura face parte din reformele structurale promise de primul ministru pentru a sustine cresterea Japoniei.

Impozitul pentru societati comerciale difera in functie de regiuni, dar evolueaza in jurul valorii de 35% (35,6% in Tokyo), ceea ce face din Japonia una dintre tarile cu cele mai mari impozite, dupa Statele Unite. In Franta, impozitul este de 33%, iar premierul Manuel Valls a promis o reducere la 28% pana in 2020.

Abe s-a angajat ca aceasta reducere sa inceapa in viitorul an bugetar, aprilie 2015 - martie 2016.

Dupa ce a preluat guvernarea, in decembrie 2012, Abe a facut din relansarea celei de-a treia puteri economice mondiale prioritatea sa.

Astfel, a angajat cheltuieli bugetare suplimentare echivalente cu peste o suta de miliarde de euro pentru a sustine economia si a determina Banca Japoniei (BoJ) sa-si relaxeze considerabil politica monetara, pentru a scapa de o inflatie care handicapa puternic mediul economic.

Reformele structurale, promise de Abe inca de la inceput dar care se lasa inca asteptate, constituie a treia axa sau a "treia sageata" a acestui program denumite "Abenomics".

Alte masuri vor fi anuntate in acest cadru pana la finele lui iunie, printre care simplificarea administratiei, incurajarea muncii pentru femei, sustinerea tehnologiilor robotice si relaxarea regulilor de imigratie pentru anumite profesii.