Autoritatile americane cer peste 10 miliarde de dolari de la banca Citigroup pentru erorile comise in trecut in sectorul imobiliar si ameninta cu justitia, scrie vineri agentia de stiri Bloomberg, preluata de AFP.

Negocierile demarate in aprilie intre departamentul de Justitie (DoJ) si banca au esuat lunea treacuta, afirma agentia, care citeaza o sursa apropiata dosarului.

Procurorii federali se pregatesc deci sa depuna o plangere in fata tribunalului, adauga Bloomberg.

Contactata de AFP, Citigroup nu a facut niciun comentariu.

Exista o distanta foarte mare intre cererile autoritatilor si propunerea formulata de Citigroup. In conditiile in care DoJ cere peste 10 miliarde de dolari, Citigroup nu ofera decat putin sub 4 miliarde.

Autoritatile americane reproseaza Citigroup ca a comercializat plasamente garantate cu ipoteci imobiliare fragile care au generat miliarde de pierderi pentru investitorii care le-au cumparat.

Pentru fapte similare, dar de o amploare mai mica, JPMorgan Chase a acceptat anul trecut sa plateasca 13 miliarde de dolari pentru a scapa de justitie.

Pentru aceleasi fapte, Bank of America (BofA) este angajata in negocieri foarte stranse cu autoritatile americane, care reclama peste 17 miliarde de dolari, potrivit presei americane.

BofA a a platit deja 6,3 miliarde de dolari pentru a inchide un litigiu cu autoritatea de reglementare a organismelor de refinantare ipotecara, Federal Housing Finance Agency.

Peste zece banci americane au platit din 2012 aproape 80 de miliarde de dolari in contul diverselor penalitati.