Daniel Chitoiu isi manifesta sustinerea fata de decizia politica a premierului Ponta de a promova masura reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator incepand cu 1 octombrie. Chitoiu aminteste ca in calitate de co-autor al programului de guvernare al USL, a introdus aceasta masura impreuna cu neimpozitarea profitului reinvestit si ca ambele ai o puternica amprenta liberala. "Consider ca aceasta decizie reprezinta un semnal puternic de continuare a programului USL, un program care si-a aratat deja roadele", mai afirma fostul ministru.

Daniel ChitoiuFoto: Rompres

"Masura scaderii CAS cu 5pp la angajator este o masura la care tin foarte mult si pe care am promovat-o, alaturi de neimpozitarea profitului reinvestit, incepand cu constructia programului de guvernare si continuand cu perioada in care am condus ministerul de Finante si am negociat aceste masuri cu FMI, BM si CE", arata Chitoiu, precizand ca ambele masuri au drept scop relaxarea fiscalitatii pe piata muncii pentru sprijinirea mediului de afaceri.

"Lucrurile nu se intampla peste noapte oricat ne-am dori cu totii. Acum, dupa ce am stabilizat o economie aflata in profunda suferinta, dupa ce avem o crestere economica sustenabila, Guvernul poate aplica masurile de relaxare fiscala asumate in programul de guvernare al USL. In acest context vreau sa va reamintesc ca, alaturi de scaderea CAS, din pozitia de ministru de Finante, am promovat si demarat implementarea masurii de neimpozitare a profitului reinvestit. Impreuna, cele doua masuri reprezinta un sprijin real oferit mediului de afaceri dar si inceputul unei perioade in care imi doresc ca intreaga clasa politica responsabila sa-si canalizeze eforturile inspre relaxarea politicilor fiscale astfel incat, cu ajutorul unui mediu economic privat puternic, Romania sa se alature tarilor in care un nivel ridicat de trai si prosperitatea nu mai sunt doar deziderate", a mai declarat Chitoiu.

Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca Guvernul va trimite saptamana viitoare Parlamentului un proiect de lege pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, incepand cu 1 octombrie, adica prima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale. Seful Executivului a precizat, raspunzand unei intrebari, ca masura nu are acordul Fondului Monetar International si al Comisiei Europene, dar a anuntat ca exista resurse in buget pentru a acoperi costul de circa 850 de milioane de lei pentru ultimul trimestru al anului.

Premierul a mai spus ca scaderea CAS nu va duce la cresterea altor taxe si impozite si nici la majorarea deficitului bugetar si a anuntat ca FMI va acorda asistenta guvernului pentru rectificarea bugetara din luna iulie.