Banca centrala americana (Fed) a decis miercuri sa reduca si mai mult sprijinul acordat economiei americane, in ciuda unor perspective de crestere mai sumbre pentru 2014, scrie AFP.

La captul unei reuniuni de doua zile, la Washington, Comitetul de politica monetara (FOMC) al Fed a decis, asa cum se asteptau analistii, sa reduca cu zece miliarde de dolari injectiile lunare de lichiditati destinate sa fluidizeze creditul si sa sustina activitatea.

In linie cu anunturile facute in decembrie, achizitiile lunare de active, in special titluri de trezorerie americane, vor fi reduse din iulie la 35 miliarde dolari, fata de 45 in prezent, a decis FOMC, prezidat pentru a doua oara de Janet Yellen.

Fed a decis totodata sa mentina nivelul actual al dobanzii de interventie, in apropiere de zero de la finele lui 2008.

O prima majorare a dobanzilor este asteptata pentru jumatatea lui 2015.

Yellen s-a declarat increzatoare in faptul ca inflatia "va continua sa creasca gradual in cursul urmatorilor ani spre obiectivul de 2%".

Potrivit Fed, produsul intern brut al tarii (PIB) ar urma sa creasca cu 2,1 - 2,3% la finele lui 2014 in raport cu anul precedent, o scadere a estimarii in raport cu precedenta estimare din martie, 2,8 - 3,0%, in principal din cauza contractiei din primul trimestru, pe fondul unei ierni foarte aspre.