Uniunea Europeana a devenit in 2013 cel mai mare exportator mondial de produse agro-alimentare, cu un total de 120 miliarde de euro, gratie unui avans al vanzarilor de materii prime agricole in tarile in curs de dezvoltare, a anuntat luni Comisia Europeana, citata de AFP.

Avand in vedere ca importurile au ramas aproape stabile, la -0,4%, UE si-a majorat excedentul comercial in acest sector la 18,6 miliarde, a adaugat Comisia, intr-un comunicat.

Cresterea exporturilor in 2013 s-a datorat in special cerealelor, in special grau si orz, cu un salt in vanzarile catre Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Cresterile cele mai puternice s-au inregistrat pe pietele chineze (+19,7%) si Arabia Saudita (+20,4%). Astfel, China si Hong-Kong au ajuns la nivelul Rusiei, al doilea mare importator de produse agro-alimentare europene cu o cota de 10%.

In ciuda unei cresteri slabe, de +1,9%, Statele Unite raman primul partener comercial, cu o cota de 13% din exporturile UE.

Sectorul agro-alimentar reprezinta 7% din totalul exporturilor UE, pe locul patru dupa utilajele industriale, produsele chimice si farmaceutice.