Cancelarul german Angela Merkel si-a reafirmat miercuri atasamentul pentru pactul european de stabilitate si crestere in forma sa actuala, cu o zi inainte de un important summit european si in conditiile in care cateva tari importante au cerut relaxarea acestuia, scrie AFP.

Pactul, care impune tarilor din zona euro un plafon al deficitelor si datoriei publice, "constituie un excelent cadru" pentru asigurarea atat a cresterii economice cat si a disciplinei bugetare, a spus Merkel, intr-un discurs sustinut in fata deputatilor din Bundestag. "El fixeaza reguli clare si ofera o multitudine de posibilitati de flexibilitate", a continuat cancelarul.

O serie de tari, in frunte cu Franta si Italia, doresc o relaxare a "corsetului" regulilor bugetare pentru a putea investi mai mult si pentru sustinerea cresterii.

Aceasta dezbatere a revenit in prim plan pe fondul negocierilor privind numirea unei noi Comisii Europene si va figura pe agenda summitului european de la Bruxelles de joi si vineri, unde Romania va fi reprezentata de presedintele Traian Basescu.

Ministrul german al Economiei, social-democratul Sigmar Gabriel, a dat un impuls partizanilor relaxarii, afirmand saptamana trecuta in Franta ca ar trebui oferit "timp tarilor decise sa faca reforme".

Merkel s-a grabit sa-l recheme la ordine si a repetat miercuri ca guvernul de coalitie pe care il conduce "sustine deplin regulile pactului bugetar".

Pentru tarile din zona euro, "doar reformele structurale in timp pot asigura o crestere durabila", a sustinut ea, fidela propriei sale linii adoptate de la inceputul crizei datoriilor, in 2010. Ministrul Finantelor, Wolfgang Schauble, afirmase si el marti ca noi datorii ar fi "cea mai grava eroare" posibila pentru tarile europene.