Marile tari emergente din grupul BRICS au cazut de acord asupra crearii, saptamana viitoare, a propriei lor banci de dezvoltare, pentru a concura cu institutiile economice internationale care nu le reprezinta indeajuns, a anuntat miercuri Rusia, potrivit AFP.

Infiintarea "Noii banci de dezvoltare" figureaza prima pe lista summitului care va renuni in 15-16 iulie Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.

Ministrul rus al Finantelor, Anton Siluanov, a precizat ca principalele puncte de dezacord au fost depasite, iar liderii BRICS vor putea parafa actul de nastere al noii banci, cu o forta de finantare de 100 de miliarde de dolari, destinata in principal infrastructurilor.

"Trebuie introduse amendamente la legislatie, inclusiv asupra legilor bugetelor, trebuie ratificate deciziile. Acest lucru va necesita timp si, daca ajungem in 2015, o vom lansa in 2016", a spus ministrul, citat de agentiile rusesti de presa.

Principiul crearii acestei banci, dar si a unei rezerve comune de valute, a fost convenit in urma cu doi ani. Dar, de atunci, negocierile au trenat si summitul din martie 2013 din Africa de Sud s-a soldat cu un esec.

Siluanov a precizat ca fiecare tara va contribui cu doua miliarde de dolari, respectiv un capital de 10 miliarde dolari. Pentru a masca aceasta suma modesta, avand in vedere ambitiile foarte mari anuntate initial, ministrul rus a subliniat ca forta de creditare va fi de 100 miliarde dolari.

Sediul va fi fie la Shanghai, fie la New Delhi. Directorul institutiei va fi numit pe cinci ani si deciziile trebuie aprobate de patru dintre cele cinci tari membre.

Ministrul rus a adaugat ca banca, specializata in lucrari de infrastructura, va fi deschisa si altor tari membre ale ONU dar cota rezervata membrilor BRICS va trebui sa fie mai mare de 55%.

Spre un "mini-FMI"

Crearea unor institutii economice concurente celor de la Bretton Woods, cu sediul in Washington (Banca Mondiala si Fondul Monetar International) raspunde dorintei tarilor emergente de a scapa de sub tutela occidentalilor.

De asemenea, ideea este sustinuta de impasul in care se afla reforma FMI, care isi propunea sa reechilibreze fondurile in favoarea economiilor emergente, in prezent foarte slab reprezentate la nivelul drepturilor de vot. Aceasta reforma este blocata insa in Congresul Statelor Unite.

Prapastia economica care separa tarile bogate de cele emergente s-a adancit anul trecut odata cu reducerea sustinerii acordate economiei de banca centrala a SUA. Fluxurile financiare care au urmat au afectat numeroase piete emergente, confruntate cu o cadere a monedelor in momentul in care cresterea lor economica, putin spectaculoasa, incetinea.

"Mini-FMI"-ul, respectiv rezerva de valute pe care o pregateste BRICS, ar trebui sa ofere o protectie esentiala impotriva fluctuatiilor pietelor, cu ajutorul a 100 miliarde dolari: 41 mld oferite de China, 18 de India, Brazilia si Rusia si 5 de catre Africa de Sud.

Un "acord cadru" neconstrangator urmeaza a fi semnat saptamana viitoare in acest sens, a precizat Siluanov.

Daca se concretizeaza, o astfel de institutie "va schimba datele", apreciaza economistul Charles Robertson, de la banca de investitii Renaissance Capital. "Africa de Sud sau India vor avea acces la enorme rezerve de schimb care le vor permite sa reziste" la o cadere a pietelor lor ca cea provocata anul trecut de evolutia politicii monetare americane.

In plus, initiativa "este interesanta deoarece va fi vorba de prima institutie multilaterala care va avea probabil sediul in China", noteaza acesta.

Pentru Rusia, subiectul are o simbolistica deosebita in momentul crizei ucrainene, care a izolat-o pe scena internationala: exclusa din G8, ea se afla foarte aproape de recesiune si este supusa spectrului unor noi sanctiuni economice internationale.

Celelalte tari din BRICS s-au abtinut in timpul votului de la ONU pentru condamnarea alipirii Crimeei de catre Rusia.