Studiile invocate de ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, pentru fundamentarea sustenabilitatii reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, care ar fi fost prezentate FMI inca de acum o luna, nu par sa fi convins Fondul, care a precizat clar ca "fara masuri de compensare" aceasta masura "va creste deficitul bugetar".

Spusele lui Gerry Rice contrazic guvernantii romaniFoto: Colaj foto

Ioana Petrescu a fost intrebata joi, la Antena 3, de ce nu i-a prezentat presedintelui Traian Basescu, in intalnirea de la Palatul Cotroceni, care a avut ca tema reducerea CAS, studiile care fundamenteaza aceasta masura.

"Nu i-am dat studiile. Nu sunt publice. Însă, FMI le-a avut înainte cu o lună", a spus Petrescu, citata de Mediafax.

Insa, intr-o conferinta de presa sustinuta in urma cu o saptamana la Wasington, Gerry Rice, director de comunicare al Fondului Monetar International, afirma ca asteapta de la guvernul Romaniei masuri pentru a compensa lipsa de venituri generata de reducerea CAS.

"FMI impartaseste obiectivul de a reduce taxele mari pe forta de munca in efortul de a stimula angajarile. Trebuie sa intelegem cum intentioneaza guvernul sa compenseze lipsa de venituri. Fara masuri de compensare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va creste deficitul bugetar", a declarat, Gerry Rice, la Washington.

Aceeasi idee a fost sustinuta si de consilierul pe probleme economice al presedintelui Traian Basescu, Bogdan Dragoi.

"Misiunea FMI nu s-a incheiat cu un acord. Masura CAS a fost ridicata (in cadrul discutiilor de la Bucuresti) dar, din lipsa de argumente, FMI a decis sa nu inchida masura si sa revina in noiembrie", a declarat acesta, pentru HotNews.ro.

In interviul acordat Antenei 3, Ioana Petrescu a sustinut ca a prezentat "cifrele" delegatiei FMI, in cadrul negocierilor de la Bucuresti.

"Daca veneam cu cifre, cu care am venit in fata FMI, cu care am discutat in fata mediului de afaceri, nu era practic mediul si discutia neceara de a pune aceste cifre pentru ca pe urma sa fie preluate politic.

Este vorba de o masura care este sustinuta de Banca Mondiala, de UE, exista o multime de documentatie din partea UE care spune ca exista o problema cu taxarea prea mare a muncii in UE si trebuie redusa, sustinuta de Banca Mondiala prin studiile pe care le avem de la BM, este sustinuta de dreapta, de stanga, a trecut prin parlament.

Dansul cred ca astepta sa sun eu ca voi creste niste taxe, ceea ce nu o voi spune, va spun foarte clar si nu o voi face, si asta pentru ca am o viziune foarte clara ca voi folosi politica fiscala ca sa cresc economic aceasta economie.

Credti-ma ca ar fi fost foarte usor sa dau duin cap si sa fiu de acord cu orice masura se pune pe masa de crestere a taxelor, cand am discutat cu FMI, discutiile cu FMI au fost extrem de lungi si au durat pana la 12 noaptea timp de doua saptmanai pentru ca eu nu am fost de acord sa crestem taxe asupra mediului de afaceri si sa-i impovaram in acelasi moment in care reducem fiscalitatea pe CAS", a spus Ioana Petrescu.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut ministrului Finantelor, in discutiile de la Palatul Cotroceni, sa-i prezinte studii care sa arate ca reducerea CAS este sustenabila si nu afecteaza veniturile bugetului de stat.

La un moment dat, Ioana Petrescu precizeaza ca au fost facute studii. Cand Traian Basescu ii cere acest studiu, iar Ioana Petrescu se uita la Victor Ponta.

"Mai oameni buni, discutam intre oameni care stiu ce vorbesc sau ...", comenteaza Traian Basescu.

Vezi declaratia lui Gerry Rice la minutul 19